Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ηλίας Τσιτσιμπάσης "Δοξατινό" 61ο φύλλο εφημερίδας


Αγαπητοί συμπατριώτες καλώς να έχετε, με την υγεία πρώτα. Θέτω υπό την κρίση σας τα δύο συνημμένα γραφήματά  μου για την εφημεριδούλα μας.
1ο ανέκδοτο
Πατέρας με τους δυο εφήβους γιους του, τέλειωσαν το σπάσιμο των καπνοφύλλων και πριν ο ήλιος βγει τα είχαν τακτοποιήσει στο κοφίνι, έτοιμοι για το σπίτι. Απρόσμενα ένας δυνατός θόρυβος ακούστηκε πάνω από τα κεφάλια τους. Έμειναν με το στόμα ανοιχτό, καθώς αντίκρισαν ένα διπλανό αεροπλάνο, σε σχήμα σταυρού να περνά πάνω τους με κατεύθυνση το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαντέμ-Τσιφλίκι (Αμυγδαλεώνας). Απορημένα τα παιδιά ή και πονηρά σκεπτόμενα, θέλοντας να πειράξουν τον αγαθό και ανίδεο πατέρα τους, τον ρώτησαν. Πατέρα τι σόι πετούμενο είναι αυτό; Κι ο πατέρας ξύνοντας το κεφάλι του  τους απάντησε: «Τι να σας πω παιδιά μου, τόσο χρονώ είμαι, τέτοιο πράμα δεν ματαείδα. Λέω εγώ τώρα και να με συμπαθάτε. Πως είναι λαγός 100 χρονώ και κάνει το σάλτο του ή είναι ο Τίμιος Σταυρός και μας ευλογάει». Αγαθοσύνη , πονηριά, αμάθεια, σαρκασμός ή όλα μαζί, κι από τις δύο μεριές; Η στόχευση, ο σκοπός τους πέτυχε. Γέλια ασυγκράτητα με αποτέλεσμα την εκτόνωση από το στρες της κόπωσης και της νύστας. Για χρόνια κυκλοφορούσε στο χωριό, γιατί κι η φτώχεια θέλει καλοπέραση με δημιουργούς τους ίδιους τους καλαμπουρτζήδες-χωρατατζήδες και αυτοσαρκαζόμενους Δοξατινούς-.
ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΡΑΣΑΝΙΤΣΑ
Καταχωνιασμένη βαθιά στη μνήμη μου, για πολλά χρόνια, ήλθε ξαφνικά να μου θυμίσει μια παρόμοια αποφράδα περίοδο της ζωής μου. Στα 1929 μια τρομακτική είδηση συντάραξε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν το οικονομικό ΚΡΑΧ  της Αμερικής, ηγέτιδας οικονομικής δύναμης παγκοσμίως. Τα πάντα ανετράπησαν. Το φάσμα της φτώχειας και της εξαθλίωσης προ των πυλών. Η χώρα μας καταχρεωμένη, από της ιδρύσεώς της στα 1830, από τους «κατ’ ευφημισμόν προστάτες» και δανειστές μας , δέχτηκε καίριο οικονομικό πλήγμα. Σωστός Αρμαγεδώνας, που οι Έλληνες τον ένιωσαν στο πετσί τους κατά το 1932. Στο χωριό μας η μονοκαλλιέργεια του καπνού, επέτεινε ακόμα περισσότερο τις δυσκολίες. Ταυτόχρονα η οικονομική δυσπραγία επέδρασε δυσμενώς ψυχικά και υλικά στους ανθρώπους. Οι αγορές των καπνών ατόνησαν και οι τιμές πώλησής των κατρακύλησαν. Τα όποια καπνοπουλήματα δεν βοήθησαν τους οικογενειακού προϋπολογισμούς. Τα περισσότερα νοικοκυριά ήσαν καταχρεωμένα στους συνεταιρισμούς. Δεν περίσσευε δραχμή για το κιμέρι (απόθεμα). Τα τεφτέρια για τις επί πιστώσει αγορές από τα μπακάλικα αυξήθηκαν τρομαχτικά, τα χαμόγελα λιγόστεψαν κι  όλοι εύχονταν γρήγορα να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Ξεχάστηκαν τα καινούρια ρούχα και παπούτσια στις γιορτές Πάσχα και ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Ακόμα και η καθημερινότητα μας άλλαξε προς το χειρότερο. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν σαν αραίωσαν οι νοικοκυρές να στέλνουν τις πινακωτές με τα πλαστά (ψωμιά) στους φούρνους. Έπαψαν να μοσχομυρίζουν φούρνοι και σπίτια από το ζεστό ψωμί. Τα παιδιά στερήθηκαν τα κλίκια τους (αρτίδια-φραντζολάκια) που με τη συνοδεία θρεψίνης , μελιού μαρμελάδας, πετμεζιού, αποτελούσαν τη λιχουδιά στο δεκατιανό και το απογευματινό προσφάι τους. Ύστερα πάλι το κρέας της Κυριακής αραίωσε για τα καλά ή και ξεχάστηκε καθώς η ανέχεια περίσσευε. Στη συνέχεια έκανε την εμφάνισή της και η μπομπότα. Σαν ήταν ζεστή, η ευλογημένη, με λίγη καλή θέληση τρωγόταν μα σν κρύωνε σκέτη κοτρώνα. Μοναχά σούπες και αφεψήματα τη μαλάκωναν. Σαν εναλλακτική λύση, ήταν το κατσαμάκι, χυλός από καλαμποκάλευρο, σερβιρισμένο ελκυστικά στην εμφάνιση με τη βοήθεια κουταλιού της σούπας, σαν μελομακάρονο ή φοινίκι, με ό, τι συνοδευτικό υπήρχε στο τραπέζι. Και να από το πουθενά  ξεπήδησε μια θαυμαστή πίτα, προϊόν επινόησης των μανάδων μας. Αντικατέστησαν τα ελλείποντα τερψιλαρύγγια με μια νέου τύπου πρασόπιτα. Μια νέα καλαμποκόπιτα εμπλουτισμένη με πράσο. Έτσι η πρασανόπιτα σαν κρύωνε διατηρούσε τη μαλακοσιά της αρκετά καλή, λόγω των υγρών των πράσων και τρωγόταν χωρίς πολλές γκρίνιες και απόρριψη. Τώρα για την πατρότητα και πρωτιά της ΠΡΑΣΑΝΙΤΣΑΣ, δεν παίρνω όρκο, όμως θέλω να πιστεύω πως οι ηρωίδες και εφευρετικές μανάδες μας , χρησιμοποίησαν και πατινάρισαν το εύηχο και ελκυστικό όνομα ΠΡΑΣΑΝΙΤΣΑ, πετυχαίνοντας το σκοπό τους. Θαρρώ πως τις αξίζουν ευχετήριες αναφορές, ώστε ο καλός Θεός να τις έχει στα δεξιά του. Το δικαιούνται, αφού αυτές έγραψαν ένα κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ημέρας αναμνήσεις


"Πολυτεχνείο 1973-2008.
35 χρόνια μετά.
Οι νέοι συγκινούνται, συμμετέχουν παρακολουθούν.
Συγκινούνται, συνεπαίρνονται από τους στίχους, αλλά περισσότερο από τη μουσική.
Μιλάνε στην καρδιά τους τα τραγούδια.
Άλλα επαναστατικά, άλλα λιγότερο, μερικά μπορεί να ξεφεύγουν και από το πνεύμα της ημέρας. Στο τέλος της γιορτής η ορχήστρα στους νέους.
Τα κείμενα και τα ποιήματα προσελκύουν λιγότερο.
Αρχειακό υλικό. Ντοκουμέντα. Η ιστορία ολόκληρη από το 1967 μέχρι και  το 1974.
Τόποι εξορίας, απαγορεύσεις, βασανιστήρια, αντίσταση και τέλος η ηρωική εξέγερση των νέων του Πολυτεχνείου.
Συνθήματα πρωτότυπα. Μπορούν να αφυπνίσουν άραγε συνειδήσεις;
«Φτιάξε μαζί τους το δικό σου παραμύθι……αλλιώς τη βάψαμε»
Αλλού
«Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή. Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή».
Και αλλού.
Τα στεφάνια, τα λουλούδια,  οι δηλώσεις.
Μια αναθηματική στήλη που μεγάλωσε για να δεχθεί περισσότερα ίσως στεφάνια.
Οι νέοι μπορεί και να προσπερνάνε. Μπορεί και ανέμελα να τρώνε παραδίπλα τα σάντουιτς. Υπάρχουν όμως και απλοί άνθρωποι που κοντοστέκονται. Η γιαγιά περιγράφει την ιστορία της αντίστασης στον εγγονό. Δίπλα βρίσκεται και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. «Αυτός είναι ο αντάρτης».
Ας μη μείνουμε μόνο στα τραγούδια.
Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά".

Σταθμός στη ζωή μας οι επέτειοι.
Η επανάληψη δεν φυραίνει το νόημα. Φορτίζει την σκέψη μας, εμπνέει και τονώνει το φρόνημα.
«Πολυτεχνείο» Νοέμβρης του 1973, νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Αρχή του τέλους μιας επτάχρονης σκοτεινής περιόδου του τόπου μας.
Μηνύματα θεμελιώδη όπως: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.
Ζητούμενα ακόμη και σήμερα!!
Το ψωμί βγαίνει πάρα πολύ δύσκολα και σε πολλά σχολεία χρειάζεται και πάλι συσσίτιο για να μην λιποθυμούν οι μαθητές από την πείνα.
Γονείς άνεργοι και παιδιά χωρίς τα απαραίτητα εφόδια περιμένουν την στήριξη της πολιτείας και την φιλανθρωπία της κοινωνίας.
Η Παιδεία, που μόνο αυτή διαμορφώνει φιλελεύθερες προσωπικότητες, ακόμη χωλαίνει και η οικογένεια πληρώνει δυσβάσταχτα ποσά στην παραπαιδεία, επενδύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στο μέλλον των παιδιών. Ένα μέλλον όμως άγνωστο και αβέβαιο κι’ αυτό γιατί:
Τα καλύτερα μυαλά, οι καλύτεροι επιστήμονες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και πάλι. Επένδυσε η οικογένεια, επένδυσε η πολιτεία για τις σπουδές τους, απολαμβάνουν όμως τις πολύτιμες υπηρεσίες τους άλλοι!
Η ελευθερία, τέλος, η κορυφαία των εννοιών που τόσοι αγώνες έγιναν στο βωμό της. Η ελευθερία για την οποία ο τόπος μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Έγινε άγαλμα, ποίημα, εθνικός Ύμνος, έργο τέχνης.
Αυτή η ελευθερία που ενέπνευσε πολλούς και κυρίως τους νέους,
αυτή η ελευθερία δυστυχώς πολλές φορές εκλείπει…
Δοκιμάζεται  πολλές φορές και πληγώνεται το αυτεξούσιο, η ελευθερία σκέψης και του λόγου
Και πάλι μπροστάρηδες  οι νέοι στον αγώνα για τη διεκδίκηση της ειρήνης, της ελευθερίας,  της δημοκρατίας και κυρίως της αξιοπρέπειας και της διαφύλαξης κάθε αγαθού και κληρονομιάς που μας παραδόθηκε και οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε!


Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Αναβάθμιση της λειτουργίας και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δημοτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα 
Την αποκατάσταση σχέσεων συνεργασίας και αναγνώρισης της προσφοράς των υπαλλήλων του Δήμου, που αποτελούν την κινητήριο δύναμή του, στην επίλυση τόσο των καθημερινών προβλημάτων των Δημοτών, όσο και στην προετοιμασία των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την στελέχωση του Δήμου με εξειδικευμένους επιστήμονες, τεχνικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα της πολιτείας για προσλήψεις
Την λειτουργία του Δήμου ως μονοπαραταξιακό όργανο. Την στοίχιση πίσω από πλειοψηφικές αποφάσεις, με στόχο μια συνεργατική λειτουργία και όχι στείρα αντιπολίτευση

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

εκδηλώσεις

























περιήγηση στο Δήμο Δοξάτου





Άγιος Δημήτριος Νεροφράκτης

Άγιος Μώκιος Νεροφράκτης

Εκπαιδευτήρια Δοξάτου

Πηγάδια

Ναός Τριών Ιεραρχών στα Πηγάδια

Άγιος Αθανάσιος-Ηρώο και 1ο Δημ. Σχολείο



Καλαμώνας

Ιερός Ναός Αγ. Πνεύματος Καλαμώνας

Νεοκλασικό Ζιγγίλη στο Δοξάτο

Ηρώο στο Δοξάτο αφιερωμένο στους σφαγιασθέντες του 1913, αλλά και του 1916-18 του 1922 και στους πολεμιστές του 1940


Προφήτης Ηλίας

Νεροφράκτης

Ζωοδόχος Πηγή στα Κύργια

Παραδοσιακός νερόμυλος στο Κεφαλάρι

Άι Γιώργης στη Φτελιά

Άγιος Δημήτριος στα Κύργια

Τόπος εκτέλεσης Κυργιωτών στο Καρά Ορμάν στις 4 Οκτωβρίου 1941

Καπναποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο

Άγιοι Θεόδωροι στο Δοξάτο

χειροποίητος χαλβάς Κυργίων

άλογα Δοξάτου στους δρόμους του κρασιού

Πηγές

οξύρρυγχος

Περιστεριά

Αίγειρος

Αίγειρος




 στο Κεφαλάρι- η ακρόπολη και το προσκύνημα της Παναγίας 
νεοκλασικό Βογιατζή στο Δοξάτο




Φτελιά -Ιερός Ναός Ταξιαρχών

κουρμπάνι στη Φτελιά

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κεφαλάρι