Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αγάπης του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως
Βαρθολομαίου Α΄ προς τους κατοίκους του Ιστορικού Δοξάτου τους κατοίκους του Νομού Δράμας και τους ευσεβείς πιστούς της Μητροπόλεως Δράμας’
«Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους του Δοξάτου του Ιστορικού Δοξάτου, καλά Χριστούγεννα, Ευλογημένο το 2002 με Ειρήνη, με Αγάπη, με Ενότητα, με Αλληλεγγύη μεταξύ των Ανθρώπων και αυτά τα ιδανικά αυτές τις ευχές τις εκφράζει πάντα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υποστηρίζει αυτές τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των λαών μάλιστα δε μεταξύ των γειτόνων λαών.
Εις όλους τους κατοίκους του νομού Δράμας εις όλους τους ευσεβείς πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας απευθύνω την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως και την προσωπική μου Αγάπη και Ευχή για Ειρηνικά έτη Ζωής και για την εκπλήρωση όλων των εντολών του Θεού εις την ζωήν μας, διότι μόνο εκπληρώνοντας τις εντολές του Θεού στην καθημερινή μας ζωή,μπορούμε να έχουμε αληθινή ευτυχία και ευημερία, η οποία θα μας οδηγήσει και εις την Αιώνιαν Μακαριότητα».
Το ηχογραφημένο μήνυμα του Πατριάρχη Κων/πόλεως έφερε ο συγχωρινός μας Αργύρης Μαρνέρος με την ευκαιρία της έκθεσης Ζωγραφικής του ιδίου (Χριστουγεννιάτικη κάρτα) στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Δοξάτου.
Πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου
Δοξάτου
Με την πρωτοβουλία του Δήμου Δοξάτου και τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου στις 18 Νοέμβρη στον κινηματογράφο Αστέρια προβλήθηκε η μεγάλου μήκους ταινία «Παραλάβατε Διορισμόν».
Μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σπύρου Γκρίνζου εκδόσεις Πατάκη Το μυθιστόρημα είναι ιστορικό και αναφέρεται στη δεκαετία του 1950. Ο χώρος των γεγονότων είναι η ορεινή Πελοπόννησος.
Ένας νεοδιορισμένος δάσκαλος αναλαμβάνει να διασώσει το λογοτεχνικό έργο του προκατόχου του που έχει πεθάνει.Ο δάσκαλος ανακαλύπτει 4 μόνο ποιήματα.Το υπόλοιπο έργο έχει ήδη μεταφερθεί στην επιθεώρηση και ο δάσκαλος δεν έχει πεθάνει με φυσικό θάνατο. Ήταν μια άγρια δολοφονία σκηνοθετημένη από τα αόρατα παρασκήνια της τότε περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας.Τα 4 ποιήματα, που είνα λειτουργικά ενταγμέν μέσα στο μυθιστόρημα είναι του ποιητή Αργύρη Μαρνέρου. Αναφέρουμε ένα από αυτά:
«Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουμε το
φως
θάμαστε όμως οι φωτεινές εκείνες πηγές
που θα υπενθυμίζουν συνεχώς στο
σκοτάδι
πως δεν είνα το μόνο κυρίαρχο».
Αυτό που αποκομίζει τελικά ο θεατής από αυτή την ταινία ότι αφορά το βασικό κορμό του μύθου είναι πως αυτολί που προσπαθούν να αλυσοδέσουν το φως είναι τραγικοί Σίσυφοι της ιστορίαςκαταδικασμένοι να θάβονται πάντα μέσα στη σαρκοφάγο της λήθης.
Αργύρης Μαρνέρος
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η πρόεδρος του θέλοντας να τιμήσουν τον ποιητή Αργύρη Μαρνέρο και το Συγγραφέα, που μας τίμησε κι’αυτός με την παρουσία του, διεύρυναν την εκδήλωση αυτή και κάλεσαν ως συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας,το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και την ΕΛΜΕ. Πιστεύοντας πως τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν ιδιαίτερα τον τόπο μας, προβάλλουν τα πρόσωπα της πόλης μας και αποδεικνύουν περίτρανα πως μόνο με την αρμονική συνεργασία όλων των φορέων μπορεί αυτός ο τόπος να πάει μπροστά.Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό ο τόπος αυτός χρειάζεται ευαίσθητους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται ότι μεγαλύτερη «επένδυση» από την Παράδοση,τον Πολιτισμό και την Παιδεία δεν μπορούμε να έχουμε.Και για να κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση, πιστεύουμε ακράδαντα στη δυνατότητα δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής στο χώρο του κινηματογράφου, χορού κ.ά κάτι που δεν υπάρχει γύρω. Για το χωριό μας βέβαια θα προτείναμε πέρα από το «Κέντρο Μελετών της τοπικής Ιστορίας» και ενα ακόμη κέντρο της Ιστορίας του Καπνού.Κέντρα που θα μπορούν να τα επισκέπτονται μαθητές κ.ά Έτσι αναδεικνύοντας κανείς την Ιστορία του τόπου του και τον πολιτισμό του, θεμελιώνει παράλληλα γερές βάσεις για το μέλλον και την οικονομία του,με μοναδικό εφόδιο