Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

απαντήσεις......από αρχές Αυγούστου

Σύμφωνα με το έγγραφο της αποκεντρωμένης……
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Δημοτική Αρχή:
Με τρόπο ανήθικο και φυσικά πλαστογραφώντας και αφανίζοντας προσωπικότητες, ρόλους υπεύθυνους που προσδιορίστηκαν με όρκο στην πατρίδα, με μοναδικό σκοπό να προβεί με παράνομο βέβαια τρόπο στην καρατόμηση μας.
Με ηγεμονικό καθαρά τρόπο και απαιτώντας από όλους τους συμβούλους, παρόντες και μη, ζήτησε τον αποκεφαλισμό μας, θεωρώντας μας, γενικευμένα και πολτοποιώντας κάθε συνείδηση και σκέψη αντιπολιτευόμενη απλά ομάδα, προσκείμενη ιδεολογικά με τις απόψεις βουλευτή του τόπου. (χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί δα και έγκλημα).
Διαγραφές από την παράταξη, και κατά συνέπεια και από τις επιτροπές που συμμετείχαμε και φυσικά από την οικονομική επιτροπή, που ασκεί όλο τον οικονομικό σχεδιασμό του Δήμου.

·         Πώς γίνεται να λαμβάνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση με οχτώ Δημοτικούς Συμβούλους παρόντες;
·         Πώς αναφέρει ο Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης ότι ήταν όλοι παρόντες (εγγράφως);
  • Πώς και μετά την δήλωση του Κου Μαλακάκη ότι ήταν απών, καθώς και της απουσίας του Κου Στάντζιου, η διαδικασία αποπομπής-αντικατάστασης «των πέντε διαγραφέντων Συμβούλων» από τις επιτροπές του Δήμου συνεχίστηκε κανονικά;
  • Και τέλος πώς αντικαταστάθηκαν αυτοί οι «πέντε διαγεγραμμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι» από τις επιτροπές του Δήμου, αφού κατά την διαδικασία ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν μόνο οχτώ (8) από τους είκοσι επτά (27) επί του συνόλου των Δημ. Συμβούλων του Δήμου;
Κάνοντας έναν απολογισμό από την πλευρά του Δοξάτου επισημαίνουμε:
- Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό για τις κακοτεχνίες του έργου της ύδρευσης στο Δοξάτο. Στην πρώτη νεροποντή πλημμυρίσαμε παντού και αναδείξαμε τα προβλήματα, με την προτροπή του Δημάρχου, αρχικά, για να γίνει κάποια αγωγή στον εργολάβο. Άλλαξε όμως κάτι στη συνέχεια και κατηγορήθηκα με προσβολές προσωπικές, ότι δυσφημίζουμε τις όποιες εργασίες.
-Φωτογραφίσαμε τις βιαστικές μετακομίσεις των υπηρεσιών από το Δοξάτο και τις δημοσιεύσαμε με αποτέλεσμα να βλέπουμε για μέρες κλειστές τις υπηρεσίες της Δ. Κ. Δοξάτου.
-Αρνηθήκαμε να παρακολουθήσουμε  την πολιτική «να πάρουμε κεφάλια», διαφωνήσαμε  με τον κανονισμό των υπηρεσιών και την στελέχωση προσωπικού στα κατά τόπους διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί  με ψεύδη και τον χειρότερο τρόπο από τη θέση της αντιδημάρχου η κ. Μαρία Κωνσταντούδη -Στυλίδου
-Παρά τις προτροπές μας δεν συγκλήθηκε ποτέ όλη η ομάδα της παράταξης που δυστυχώς συναντάται μόνο στις αρχαιρεσίες και στην οποία οι περισσότεροι ανήκουμε συνειδητά από το 2010, και με τον Ανέστη Σερέτη εκλεγμένο της μειοψηφίας τότε και μόνο στο άχαρο έργο μα τόσο αποτελεσματικό της αντιπολίτευσης.
-Διαφωνήσαμε με κάθε μορφής προγραφή και διαγραφή, αλλά και άδικες συκοφαντίες -Επιδείξαμε καθ’ υπόδειξη  «λεονταρισμό» στην καταψήφιση παραλαβής της μελέτης του βιολογικού του Δ. Δοξάτου (παρά τις αντίθετες προτροπές της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Δήμου και αμφισβητώντας τους) και στη συνέχεια μετά από τα εξώδικα της εταιρείας, υποχρεωθήκαμε να ψηφίσουμε την παραλαβή.
-Το ίδιο θα γινόταν και τώρα με τις εργασίες για την ύδρευση. Τα μέτρα που έπρεπε να παραδώσει ο εργολάβος, μετά την ρητή διαβεβαίωση των υπαλλήλων του Δήμου ότι ήταν έτοιμα. Και αν απεντασσόταν το έργο θα πληρώναμε όλο το κόστος. Ήδη ενώ ισχυριζόταν μέχρι πρότινος ότι δεν είναι τίποτα θα πληρώσουμε τα πρόστιμα από τις απεντάξεις , τώρα φυσικά και δυσανασχετούμε με τα πρόστιμα και μόνο για τις μελέτες. Και ενώ ήδη είχε παραληφθεί υπηρεσιακά, στήθηκε ως είθισται «παράσταση εντυπώσεων».
-Για το περιβόητο σχέδιο πόλεως του Δοξάτου.
Οφείλουν οι κάτοικοι της περιοχής να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τον Ανέστη Σερέτη για το ενδιαφέρον που έδειξε και την επιτυχία της υπόθεσης. Γιατί τώρα και μόνο τώρα θα δουν κάποιο έργο στην περιοχή, που αποτελεί και την βιτρίνα, την πρώτη εντύπωση για το όμορφο χωριό μας. Αδικείται όχι μόνο το σημείο, αλλά και όλο το χωριό με την εικόνα της πλωτής πόλης και το επικίνδυνο του οδοστρώματος.
Εμείς επιμένουμε συνέχεια στην προσοχή και την ευαισθησία για την σπίλωση προσωπικοτήτων. Αν υπάρχουν παραλείψεις και κακοδιαχείριση οικονομική , όπως παραδέχθηκαν, οι αρμόδιοι που ορίσαμε θα το ερευνήσουν. (Για το ίδιο θέμα της απόδοσης ευθυνών ψηφίσαμε πάλι ελάχιστοι σύμβουλοι, πιθανόν μόνο οι διαφωνούντες γιατί οι ημέτεροι τυγχάνουν και προστασίας. Σήμερα ευτυχώς αναγκασμένοι από την Περιφέρεια, υποχρεωθήκαμε να συμπληρώσουμε το ποσό στον ειδικό κωδικό, κάτι που έγινε και πέρσι, που δεν είχαμε πάλι τα χρήματα.
-Εμείς παραμένουμε στην παράταξη, αγωνιζόμαστε με την ψήφο μας, για τα σοβαρά θέματα του τόπου. Στη δημοκρατία ψηφίζει κανείς κατά συνείδηση, δεν βλέπουμε φαντάσματα και εχθρούς συνέχεια, εξάλλου ο καθένας προέρχεται και από μια διαφορετική κοινωνία και επιτρέπονται οι διαφοροποιήσεις. Θα ήταν πράγματι παράλογο αγαπητοί μου φίλοι να μην ψηφίζαμε οι Δοξατιανοί την πρόταση για ίδρυση γραφείου τύπου ΚΕΠ και στο Δοξάτο, όπως σκόπιμα έγινε από την μείζονα αντιπολίτευση.
Σε ό, τι αφορά τις υποψηφιότητες για το 2019.
Όταν δε ο άνθρωπος έκανε σχέδια, ο Θεός γελούσε. Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει. «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι σχεδιάζουν ενέργειες, δεν σχεδιάζουν αποτελέσματα".
-Κρίνεται ανήθικη η διαιρετική συμπεριφορά στις κατά τόπους συνελεύσεις να προκαλούνται οι συνειδήσεις για τα οικονομικά «ελλείμματα του Δοξάτου» που θα τα πληρώσουν οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, σαν να ξοδεύτηκαν μόνο στο Δοξάτο. Ή το καταγγελτικό ύφος για τους «κακούς» Καλαμπακινούς που δεν ψήφισαν την ιστορική έδρα για το Δοξάτο. Αλλά άκαιρα την ημέρα μνήμης ηρωοποιήσαμε άλλους.
-Όλο αυτό το διάστημα μεγάλο μέρος των δαπανών στον τόπο μας επιβαρύνει προσωπικά εμάς.  (Λάμπες για τον ηλεκτροφωτισμό και διοργάνωση σεμιναρίων, μετακινήσεις εκπαιδευτών και σίτιση, αλλά και στις επετειακές εκδηλώσεις). Ελάχιστα ξοδέψαμε από το κοινό ταμείο για την μετακίνηση των εκπαιδευτών, συμβάλλοντας στην οικονομία των καυσίμων.

-Ζητούμε σήμερα από τη Δημοτική Αρχή να καταδικάσει την αντιδεοντολογική ενέργεια του δημάρχου να διασπείρει τον πανικό στους κατοίκους όλου του Δήμου για την χλωρίωση του νερού, δημιουργώντας αμφιβολίες που ακόμη πλανώνται στη σκέψη όλων.
-Ζητούμε την ίση μεταχείριση των δημοτών, μιας και είμαστε όλοι μέλη μιας οικογένειας. Σε ό, τι αφορά: τις σκυλοτροφές για τα αδέσποτα,  τις προσλήψεις για απασχόληση, τη διακριτική δράση της κοινωνικής υπηρεσίας, ώστε να μην ακούγονται σχόλια και παράπονα. Στις ατέλειωτες λακκούβες που παραμονεύουν σε κάθε στροφή του δρόμου. Στα ακούρευτα χόρτα. Στον ΚΟΚ για ειδική σήμανση δρόμων Δοξάτου που κατάντησε «γεφύρι της Άρτας». Στη ρύπανση του χειμάρρου και την παράνομη αμμοληψία με εντολές άνωθεν.
Στα χορταριασμένα σκαλοπάτια του ιστορικού Δημαρχείου Δοξάτου και τις επανειλημμένες  προσκλήσεις του δημάρχου για την παραχώρηση  γραφείων στο ιστορικό αυτό κτήριο που κοσμεί κυριολεκτικά τον μαρτυρικό μας τόπο και χρήζει συντήρησης και ανάλογης ανάδειξης.
Σεβόμαστε την απόφαση των τοπικών συμβούλων της Δ.Κ Δοξάτου και επικουρικά τονίζουμε ότι:
Παρά τις όποιες προσπάθειες διάλυσης διατηρήθηκε το ιστορικό γραφείο και φυσικά αποτελεί τον φυσικό χώρο επίσκεψης επισήμων, εκπροσώπων της πολιτείας. Εν όψει μάλιστα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της ιστορικής έδρας στη συνέχεια απαιτούνται χώροι και αίθουσες συνεδριάσεων. Και αναρωτιόμαστε πως το ξέχασε αυτό ο δήμαρχος και παραχωρούσε το ιστορικό γραφείο στους εκπροσώπους των συλλόγων.
Άλλη διαιρετική πράξη, των τελευταίων ημερών, προάγγελος για όλα τα χωριά και τη «ΣΑΤΑ» τους.
Ελλείψει προφανώς χρημάτων και για να μετακυλήσει το άχθος των έργων, μηχανεύεται τρόπους διαιρετικούς και φανφαρόνικους  και όπως γράψαμε σε άλλες δημοσιεύσεις μας θυμίζει το θέατρο «ένας ήρως με παντούφλες». Το τριπλό σύμπλεγμα γλυπτών όχι για την τιμή των ηρώων και της ιστορίας, αλλά για συγκάλυψη και αποφυγή ρεαλιστικών δαπανών. Ακόμη θα σκεπτόταν κανείς και η πρεμούρα για το κληροδότημα «Νάννου» τις δύσκολες αυτές εποχές, που δεν κινείται στην κυριολεξία φύλλο , είναι για αποπροσανατολισμό πάλι, για διαιρετικό κλίμα, για να στραφούν τα βλέμματα των φιλήσυχων και φιλοπρόοδων Δοξατιανών αλλού και όχι στην παρανομία και στην πλαστογραφία.
Θέατρο του παραλόγου και παιχνίδια με την ιστορία. Οι πρωταγωνιστές φθηνές καρικατούρες που ναρκισσιστικά, παράλογα και επικίνδυνα μηχανεύονται συνέχεια ένα διαιρετικό κλίμα και με ελάχιστο τίμημα εξαγοράζουν συνειδήσεις και φρόνημα. Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση για κανένα έργο. Φθηνές εντυπώσεις και μόνο για να κολακευθεί η περήφανη προσωπικότητα του Δοξατιανού.
Εντυπώσεις, μνημειακά έργα στα λόγια και όχι ρεαλισμός και πράξη
Όχι υπάρχει και φιλότιμο!


Τρίτη 26 Απριλίου 2016

διαγραφής ο λόγος...

«Η μετριοκρατία μέσα σε μια κοινωνία επιφέρει ως φυσική εξέλιξη την καταστροφή.   Σύμφωνα με την άποψη κάποιου διανοούμενου, οι ίδιοι οι μετριοκράτες επιζητούν κάποια στιγμή την καταστροφή,
Στείροι ιδεών, δε μπορούν να κατακτήσουν μια θέση στην Ιστορία ως δημιουργοί και προσπαθούν να πάρουν μια θέση σε αυτήν τουλάχιστον ως καταστροφείς:
Υπάρχει όμως η αλήθεια και μόνο αυτήν μπορεί κάποιος να κυνηγήσει και να την  υποστηρίξει. Το ίδιο ισχύει και για τον κοινωνικό χώρο και φυσικά και για τον πολιτικό, που αυτόν υπηρετούμε.   Το να μην λέμε την αλήθεια και να μην την υπερασπιζόμαστε μας έχει στοιχίσει ήδη ακριβά.  
 «Μας έχει στοιχίσει ο ….συμβιβασμός, η συγκάλυψη, η παραδοχή κάποιων πραγμάτων».  
Αυτό που διδάσκει η επιστήμη είναι η παρρησία, το θάρρος, η ειλικρίνεια και η εντιμότητα που πρέπει να έχει κάποιος, πρώτα ως προς τον εαυτό του και φυσικά ως προς τους άλλους.  
 Ανοικτοί στην κριτική.  
Μια γλυκόπικρη εμπειρία αυτής της συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με ρομαντισμό και ενθουσιασμό για μια ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά με έργο στον εθελοντισμό,  στον πολιτισμό και στην παιδεία, αλλά και στον κοινωνικό τομέα.
-Από τις πρώτες μέρες εισέπραξα κακοπροαίρετες κριτικές και επιτιμητικά λόγια για θέματα που τα βίωνα από μικρό παιδί και μπορούσα επάξια και χωρίς οικονομική επιβάρυνση με την στήριξη των συνεργατών και συναδέλφων να τα παρουσιάσω, αυτά της ιστορίας του τόπου μου.
- Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό για τις κακοτεχνίες του έργου της ύδρευσης στο Δοξάτο.
- Στην πρώτη νεροποντή πέρσι πλημμυρίσαμε παντού και αναδείξαμε τα προβλήματα, με την προτροπή του Δημάρχου, αρχικά, για να γίνει κάποια αγωγή στον εργολάβο. Άλλαξε όμως κάτι στη συνέχεια και κατηγορήθηκα με προσβολές προσωπικές, ότι δυσφημίζω τις όποιες εργασίες.
-Φωτογραφίσαμε τις βιαστικές μετακομίσεις των υπηρεσιών από το Δοξάτο και τις δημοσιεύσαμε με αποτέλεσμα να βλέπουμε για μέρες κλειστές τις υπηρεσίες της Δ. Κ. Δοξάτου. -Εκπροσωπούσα επάξια τον Δήμο σε εκδηλώσεις του νομού και εισέπραττα την μομφή και την ειρωνεία.
-Αρνήθηκα να παρακολουθήσω την πολιτική «να πάρουμε κεφάλια», διαφώνησα με τον κανονισμό των υπηρεσιών και την στελέχωση προσωπικού στα κατά τόπους διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να αποπεμφθώ με τον χείριστο τρόπο από τη θέση της αντιδημάρχου.
-Παρά τις προτροπές μας δεν συγκλήθηκε ποτέ όλη η ομάδα της παράταξης που δυστυχώς συναντάται μόνο στις αρχαιρεσίες και στην οποία ανήκω συνειδητά από το 2010.
-Διαφωνήσαμε με κάθε μορφής προγραφή και διαγραφή, αλλά και άδικες συκοφαντίες -Επιδείξαμε καθ’ υπόδειξη  «λεονταρισμό» στην καταψήφιση παραλαβής της μελέτης του βιολογικού του Δ. Δοξάτου (παρά τις αντίθετες προτροπές της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Δήμου και αμφισβητώντας τους) και στη συνέχεια μετά από τα εξώδικα της εταιρείας, υποχρεωθήκαμε να ψηφίσουμε την παραλαβή.
-Το ίδιο θα γινόταν και τώρα με τις εργασίες για την ύδρευση. Τα μέτρα που έπρεπε να παραδώσει ο εργολάβος, μετά την ρητή διαβεβαίωση των υπαλλήλων του Δήμου ότι ήταν έτοιμα. Και αν απεντασσόταν το έργο θα πληρώναμε όλο το κόστος. Ήδη ενώ ισχυριζόταν μέχρι πρότινος ότι δεν είναι τίποτα θα πληρώσουμε τα πρόστιμα από τις απεντάξεις , τώρα φυσικά και δυσανασχετούμε με τα πρόστιμα και μόνο για τις μελέτες. Και ενώ ήδη είχε παραληφθεί υπηρεσιακά, στήθηκε ως είθισται «παράσταση εντυπώσεων».
-Για το περιβόητο σχέδιο πόλεως του Δοξάτου.
Οφείλουν οι κάτοικοι της περιοχής να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τον Ανέστη Σερέτη για το ενδιαφέρον που έδειξε και την επιτυχία της υπόθεσης. Γιατί τώρα και μόνο τώρα θα δουν κάποιο έργο στην περιοχή, που αποτελεί και την βιτρίνα, την πρώτη εντύπωση για το όμορφο χωριό μας. Αδικείται όχι μόνο το σημείο, αλλά και όλο το χωριό με την εικόνα της πλωτής πόλης και το επικίνδυνο του οδοστρώματος. Εμείς και εγώ προσωπικά επιμένω συνέχεια στην προσοχή και την ευαισθησία για την σπίλωση προσωπικοτήτων. Αν υπάρχουν παραλείψεις και κακοδιαχείριση οικονομική , όπως παραδέχθηκαν, οι αρμόδιοι που ορίσαμε θα το ερευνήσουν. (Για το ίδιο θέμα της απόδοσης ευθυνών ψηφίσαμε πάλι ελάχιστοι σύμβουλοι, πιθανόν μόνο οι διαφωνούντες γιατί οι ημέτεροι τυγχάνουν και προστασίας- Αρνούμενη συνειδησιακά την σπίλωση υπολήψεων, έφυγα με ένα κάταγμα και πολλές απουσίες από τα καθήκοντά μου (αν φυσικά τις προσμετρά) Σήμερα ευτυχώς αναγκασμένοι από την Περιφέρεια, υποχρεωθήκαμε να συμπληρώσουμε το ποσό στον ειδικό κωδικό, κάτι που έγινε και πέρσι, που δεν είχαμε πάλι τα χρήματα.
 Προς τι η υποκρισία και το καταγγελτικό ύφος.
-Εμείς παραμένουμε στην παράταξη, αγωνιζόμαστε με την ψήφο μας, για τα σοβαρά θέματα του τόπου. Στη δημοκρατία ψηφίζει κανείς κατά συνείδηση, δεν βλέπουμε φαντάσματα και εχθρούς συνέχεια, εξάλλου ο καθένας προέρχεται και από μια διαφορετική κοινωνία και επιτρέπονται οι διαφοροποιήσεις. Θα ήταν πράγματι παράλογο αγαπητοί μου φίλοι να μην ψήφιζα την πρόταση για ίδρυση γραφείου τύπου ΚΕΠ και στο Δοξάτο, όπως σκόπιμα έγινε από την μείζονα αντιπολίτευση.
Σε ό, τι αφορά τις υποψηφιότητες για το 2019.
Όταν δε ο άνθρωπος έκανε σχέδια, ο Θεός γελούσε. Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει. «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι σχεδιάζουν ενέργειες, δεν σχεδιάζουν αποτελέσματα".
-Ζητούμε σήμερα από τη Δημοτική Αρχή να καταδικάσει την αντιδεοντολογική ενέργεια του δημάρχου να διασπείρει τον πανικό στους κατοίκους όλου του Δήμου για την χλωρίωση του νερού, δημιουργώντας αμφιβολίες που ακόμη πλανώνται στη σκέψη όλων. (προσωπικά ως αντιδήμαρχος, υπέγραψα για την προμήθεια χλωριωτή στη Δ. Κοινότητα Καλαμπακίου)
Ζητούμε την ίση μεταχείριση των δημοτών, μιας και είμαστε όλοι μέλη μιας οικογένειας. Σε ό, τι αφορά: τις σκυλοτροφές για τα αδέσποτα,  τις προσλήψεις για απασχόληση, τη διακριτική δράση της κοινωνικής υπηρεσίας, ώστε να μην ακούγονται σχόλια και παράπονα. Στις ατέλειωτες λακκούβες που παραμονεύουν σε κάθε στροφή του δρόμου. Στα ακούρευτα χόρτα. Στα χορταριασμένα σκαλοπάτια του ιστορικού Δημαρχείου Δοξάτου. Στον ΚΟΚ για ειδική σήμανση δρόμων Δοξάτου που κατάντησε «γεφύρι της Άρτας». Στη ρύπανση του χειμάρρου, και τόσα άλλα.
-Κρίνεται ανήθικη η διαιρετική συμπεριφορά στις κατά τόπους συνελεύσεις να προκαλούνται οι συνειδήσεις για τα οικονομικά «ελλείμματα του Δοξάτου» που θα τα πληρώσουν οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, σαν να ξοδεύτηκαν μόνο στο Δοξάτο. Ή το καταγγελτικό ύφος για τους «κακούς» Καλαμπακινούς που δεν ψήφισαν την ιστορική έδρα για το Δοξάτο. Αλλά άκαιρα την ημέρα μνήμης ηρωοποιήσαμε άλλους.
-Όλο αυτό το διάστημα μεγάλο μέρος των δαπανών στον τόπο μας επιβαρύνει προσωπικά εμάς.  (Λάμπες για τον ηλεκτροφωτισμό και διοργάνωση σεμιναρίων, μετακινήσεις εκπαιδευτών και σίτιση, αλλά και στις επετειακές εκδηλώσεις). Ελάχιστα ξοδέψαμε από το κοινό ταμείο για την μετακίνηση των εκπαιδευτών, συμβάλλοντας στην οικονομία των καυσίμων.
 -Σε ό, τι αφορά την παραχώρηση του γραφείου στο ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου.
Σεβόμαστε την απόφαση των συμβούλων της Δ.Κ Δοξάτου και επικουρικά τονίζουμε ότι:
Παρά τις όποιες προσπάθειες διάλυσης διατηρήθηκε το ιστορικό γραφείο και φυσικά αποτελεί τον φυσικό χώρο επίσκεψης επισήμων, εκπροσώπων της πολιτείας. Εν όψει μάλιστα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της ιστορικής έδρας στη συνέχεια, απαιτούνται χώροι και αίθουσες συνεδριάσεων. Και αναρωτιόμαστε πώς ξεχάστηκε  αυτό  και παραχωρείτο το ιστορικό γραφείο στους εκπροσώπους των συλλόγων.
Με τους οποίους «ειρήσθω εν παρόδω» βιώνουμε καταστάσεις εξ αιτίας των ωμών παρεμβάσεων των «αρχόντων» του τόπου εφαρμόζοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».
-Σε ό, τι αφορά συνέδρια και  σε μεγάλες εκδηλώσεις της περιοχής απέχουμε αναίτια.
Μετά από δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις Δραμοινονωσίας και αξιόλογης συμμετοχής δικής μας, απέχουμε ενώ έχουμε από τα 7 οινοποιεία τα πέντε στην ευρύτερη περιοχή και δύο στο Δήμο.
Ζητήσαμε επανειλημμένα να προβάλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα μέσα από έντυπο υλικό. Διαγράφτηκαν όλα μαζί με μας.
Στο σύντομο αυτό ταξίδι πορευτήκαμε με ανάμεικτα συναισθήματα. Εισπράξαμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου και βιώσαμε την καταγγελία, τη δυσφήμιση, την προδοσία εν τέλει από συναδέλφους και τον διαχωρισμό σε καλούς και κακούς, σε χρήσιμους και άχρηστους. Πονά το συντροφικό μαχαίρωμα και όταν μάλιστα προέρχεται από ανθρώπους που τους ένιωθες «δικούς» σου. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να δω τις υπογραφές των συναδέλφων της άδικης «προγραφής και διαγραφής» και συγκεκριμένα του μαθητή μου και του μαθητή του συζύγου μου και συγχωριανού μου.
Θεωρώ τιμή για μένα αυτή την εποχή του Γολγοθά και του Σταυρού να βιώνουμε ανάλογα συναισθήματα. Οι όποιες εξαιρέσεις και διακρίσεις διαιρούν πάλι τις συνειδήσεις και αποδεικνύουν περίτρανα τα ταπεινά ελατήρια όσων μας καταψηφίζουν κατά περίπτωση με μοναδικό γνώμονα τον «μισθό». 
«Μίσθιοι» λοιπόν οι  εκλεκτοί του λαού και το ομολογούν.
Μακριά από εμάς κάθε είδους εξάρτησης, αρχομανίας, ματαιοδοξίας και αποδοχών.

Αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου διασφαλίζοντας την βαριά μας κληρονομιά, την ιστορία, την παράδοση και τον πλούτο που γενναιόδωρα μας κληροδότησαν, ψηφίζουμε κατά συνείδηση.
Βιώνουμε σήμερα συναισθήματα χαρμολύπης, γιατί μετά από κάθε «σταύρωση ακολουθεί και η Ανάσταση»

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

μαρτυρικότητα Κυργίων

Αισθανόμενοι την βαριά ευθύνη, τη βαριά κληρονομιά που απορρέει από ένα μαρτυρικό τόπο, γιατί το Δοξάτο και μόνο αυτό και οι κάτοικοί του παγκοσμίως βίωσαν μέσα σε τρεις δεκαετίες : 3 κατακτητικές εισβολές, 2 ομηρίες και περιπέτειες, πείνα, κατοχές, ολοκαυτώματα και συστηματική εξόντωση του πληθυσμού και εν τέλει ερήμωση και λεηλασία  παντοειδούς πλούτου.
Αισθανόμενοι λοιπόν και αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Κυργίων, που έστησαν μετά από έντονες διώξεις και προσφυγιά τον πολιτισμό και τα υπάρχοντά τους στη φιλόξενη περιοχή μας. Τα έχασαν όμως όλα μέσα σε λίγα χρόνια, μαζί με αγαπημένα, συγγενικά πρόσωπα.
Η οικογένειά μου καταγόμενη από τη Σάντα του Πόντου με σπουδές και διδασκαλία στο φημισμένο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και αξιόλογη ενασχόληση με το εμπόριο στη συνέχεια στα φιλόξενα παράλια του Ευξείνου Πόντου, διωκόμενη αργότερα στα 1939 εγκαταστάθηκε στα Κύργια, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της εποχής. Καταστράφηκαν όμως όλα γρήγορα το Σεπτέμβρη του 1941. Έδωσαν όμως το παρόν στις δημοκρατικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως και όλοι οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι των Κυργίων. Προσέφεραν στα γράμματα, στον πολιτισμό και στην υγεία όχι μόνο στα Κύργια , αλλά και στο Δοξάτο.
Σήμερα, εμείς οι νέοι κάτοικοι του διευρυμένου Δήμου, αναλογιζόμενοι τη συμβολή όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων στο κομμάτι αυτό της ιστορίας (για τη συμμετοχή  κάποιων όπως το Καλαμπάκι στην ομηρία του 1916-18 και τα Κύργια στην περίοδο του 1941-1945.
Γίνεται όμως γνωστή όλη η περιοχή και δοξάζεται στην κυριολεξία από το όνομα του Δοξάτου.
Δώσαμε απλόχερα σε όλους και στους κατοίκους της Δράμας και όλου του Νομού την Ιστορία για να καταγραφεί και να αναγνωριστεί η πόλη και όλος ο νομός «μαρτυρικός» σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία.
Γιατί το ύψος της θυσίας των ανθρώπων, η συμβολή στα εθνικά και ηρωικά κατορθώματα δεν μετριέται  με το μέτρο και τους αριθμούς.
Συνοδοιπόροι στο δύσκολο και μοναχικό μονοπάτι της θυσίας οι κάτοικοι του Δήμου Δοξάτου , ως μια μικρογραφία όλης της Ελλάδας, καλούμαστε να τιμήσουμε άλλη μια μεγάλη θυσία και βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου μας. Κι αυτό για το δίκαιο αίτημα των κατοίκων μακριά από κάθε είδους προσωπική εξάρτηση και πειθαναγκασμό που διχάζουν ομάδες και κοινωνίες.

Δρόμοι του χθες, δρόμοι του σήμερα

Δρόμοι του χθες
Δρόμοι του σήμερα
Είδα το καλοκαίρι την επιτυχημένη παράσταση στους Φιλίππους του Θοδωρή Γκόνη «οι εφτά άγγελοι» . Εύκολα καταλάβαινε κανείς τη μεγάλη σημασία της σύνδεσης της ιστορίας της περιοχής, του χθες με το σήμερα.
Φίλιπποι – Καβάλα και Θάσος- Εγνατία -Αμφίπολη, βουνά,  νερά και κάμπος και στο βάθος Δράμα.
Μάχες, δρόμοι στρατιωτικοί , αλλά και δρόμοι που διαβαίνει η σκέψη, η φιλοσοφία, η θρησκεία, τα αγαθά.
Θέατρο, δράμα, δράση, δρώμενα.
Φύση, νερά και βάπτισμα.
Χώμα, πηλός και λάσπη.
Βουνά και κάστρα και προσκυνήματα. Βουνά και μονοπάτια και φρυκτωρίες.
 Δάση και πλοία.
Ορυχεία, χρυσός και ασήμι.
 Κάμπος και γλεύκος. Ληνοί και ληνοβάτες.
Ίπποι αγέρωχοι, αναβάτες δεινοί. Συνδέουν το χθες με το σήμερα. Κάτω από το βλέμμα του Παγγαίου στο πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας ανάμεσα σε Αμφίπολη και Φιλίππους το Δοξάτο ορθώνεται εύρωστη οικονομικά κώμη. Προπύργιο του Ελληνισμού!
Και εζήλωσαν την δόξα του Δοξάτου….κι ήρθαν εχθροί και κούρσεψαν τα υπάρχοντα μας, έσφαξαν τα παλικάρια μας.
Κι όμως δε λύγισε κανείς, οι γυναίκες μαυροφορέθηκαν, αλλά δεν έπεσαν.
Χαλυβδώθηκαν οι συνειδήσεις και το φρόνημα.


περί ιστορικής έδρας ο λόγος

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σύντομη συνεργασία μας.
Λόγοι σωματικής υγείας, αλλά  και  ψυχικής και συνειδησιακής φόρτισης με αναγκάζουν να παραιτηθώ από τον άκρως  υπεύθυνο ρόλο της αντιδημάρχου.
Για χρόνια υπηρετώ τα γράμματα, την παιδεία και τον πολιτισμό. Χαίρομαι που οι μαθητές μου είναι συνάδελφοι εδώ στην τοπική αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω το μάθημα αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας και προσφοράς στο πλαίσιο ακόμη και της ζητούμενης ενότητας για την οποία νομίζω ότι αγωνίζομαι.
Στο σύντομο χρόνο που υπηρέτησα προσπάθησα να ανταποκριθώ σε κάθε αίτημα, να ζήσω την τοπική παράδοση κάθε κοινότητας και να καταγραφεί αυτή με κάθε τρόπο με σκοπό την τελική δημοσίευση και έκδοση κάποιων εντύπων.
Σήμερα ευχαριστώ τον δήμαρχο και τον πρόεδρο γιατί έφεραν στο ΔΣ το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Δοξάτου για την ανακήρυξη της ιστορικής έδρας του Δήμου.
Πιστεύω ότι θα ψηφιστεί από όλους αναγνωρίζοντας, αλλά και προβάλλοντας κομμάτι του ιστορικού μας εαυτού, της δικής μας οντότητας, όλων των κατοίκων της περιοχής μας.
Συνδέεται χρόνια το Δοξάτο με το Καλαμπάκι. Από το αγρόκτημα Τούμπα δίπλα στο Καλαμπάκι στο Ντοξάτ Τεπέ είχαν αφετηρία οι κούρσες του ιπποδρόμου. Ο μεγάλος γκουσούς για τους Δοξατιανούς. Αφορά ίσως ένα μεγάλο προϊστορικό λιμναίο πασαλόπηκτο οικισμό και αργότερα στα χρόνια του Θράκα ιππέα ένα ιερό τόπο, ένα τόπο λατρείας. Γι’ αυτό και επιλέχτηκε ως αφετηρία και ξεκίνημα για τον δοξασμένο ιππικό αγώνα. Αυτήν την σχέση λατρείας και συγγένειας οφείλουμε να δείξουμε όλοι σήμερα. Από την ακρόπολη του Κεφαλαρίου, και τους ληνούς της Βοϊράνης , τους τάφους στα Κύργια και τους προϊστορικούς οικισμούς, στα λείψανα της  Αρχαίας Εγνατίας οδού στην ευρύτερη περιοχή Καλαμπακίου, Νεροφράκτη  και Καλαμώνα. Λατρεία Διονυσιακή που συνεχίζεται  με τα χωριά της προσφυγιάς, με τα δρώμενα, την προσπάθεια για αφύπνιση της νεκρής φύσης με Μπουμπούνα και καλογεροδευτέρα, με τσαμπούνα και βιολιά. Με κουρμπάνι και κατάλοιπα αρχαίων δείπνων και ιππικούς αγώνες.
Αυτός ο μαρτυρικός τόπος της πλούσιας παράδοσης έζησε στιγμές δόξας αλλά πλήρωσε και βαρύ τίμημα αίματος για την απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας.
Μέσα σε τρεις δεκαετίες έζησαν οι κάτοικοι τρεις  εισβολές, δύο ομηρίες , δύο ολοκαυτώματα και μια γενοκτονία όλου του ανδρικού πληθυσμού.
Σήμερα συνεχιστές εμείς αυτής της ιστορίας έχουμε βαριά ευθύνη να διαφυλάξουμε αυτήν την κληρονομιά ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά, για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Σήμερα όλοι μαζί εμείς φέρουμε το όνομα του Δοξάτου, μαζί και την ευθύνη για το μέλλον αυτού του τόπου. Στο χέρι μας και στην ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε τη δόξα αυτού του τόπου για το καλό όλων μας.

έτσι χωρίς πρόγραμμα....

Με εργαλείο την παιδεία, την ιστορία, την πλούσια παράδοση, και κυρίως την προσωπική ανθρωπιά , την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την τιμιότητα,  ως βαριά κληρονομιά και  παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.
-Εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα με βαρύτητα στην αγροτική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
 -Δίνοντας έμφαση στην πηγή της ζωής το πολύτιμο νερό και στον θρησκευτικό, αλλά και μαθητικό τουρισμό. Προβάλλοντας τα αγαπημένα θέματα της περιοχής, το άλογο και τον καπνό.
-Ενοποίηση αρχαιολογικών περιοχών, ανάδειξη  θησαυρών  και μνημείων
- Από τα προϊστορικά χρόνια και τους λιμναίους οικισμούς στις οχυρώσεις, τους ληνούς και τους ναούς : Δρόμοι της αρχαιότητας και δρόμοι του κρασιού σήμερα. Θρησκευτικοί δρόμοι στο πέρασμα του Αποστόλου Παύλου. (οδοποιία στην αρχαιότητα και σήμερα, αλλά και μαραθώνιοι αθλητικοί δρόμοι)
 -Τείνοντας ευήκοον ους  στον συνδημότη, στην αγωνία του άνεργου νέου, του ηλικιωμένου, του γονέα που αγωνιά για τα παιδιά του, της γυναίκας τέλος που πολλές φορές χρησιμοποιείται μόνο για την ποσόστωση και μετά παραγκωνίζεται, στην κοινωνία αυτή που βαρυγκωμά από τους δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια και κάνοντας ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί τουλάχιστον η αξιοπρέπεια του καθένα μας.

 Αναλυτικά:
Κέντρο βραχείας φιλοξενίας κινητικά αναπήρων με σκοπό την άσκηση και τις χαρές της ιππασίας.
Κέντρο ιστορικής μνήμης
Μουσείο καπνού Αναπαλαίωση ενός καπνομάγαζου

Περιβαλλοντικά κέντρα εκπαίδευσης με θέμα το νερό και τις εφαρμογές:
ενέργεια –νερόμυλος, οικολογικό πλυντήριο κ.ά.
άρδευση-ύδρευση-βαπτιστήριο.

Συλλογή υλικού και καταγραφή για την προσφυγική μνήμη.

Μονοπάτια περιβαλλοντικά και καταγραφή θρησκευτικής λατρείας
Παραδόσεις, δενδρολατρεία, λείψανα αρχαίων οικισμών

Αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα.

Αμπελουργία και διονυσιακή λατρεία- Πανηγύρια ιπποδρομίες κ.ά.
Οινοποιίες και φυλλάδιο οινογνωσίας

Οικονομικά χαρακτηριστικά του τόπου μέσα από τα παλιά επαγγέλματα και τη γευσιγνωσία
Έκθεση οικονομική στον Άγιο Αθανάσιο

Γιορτή κρασιού στο Κεφαλάρι

Τσίπουρο και κρασιά, χαλβάδες και μονοπάτια στα Κύργια

Μονοπάτι ειρήνης Κύργια-Κεφαλάρι
Περιβαλλοντικές μαθητικές επισκέψεις σε πάρκο γερακιών και κέντρο ευαισθητοποίησης  πανίδας και χλωρίδας

Αρχαία οδοποιία Εγνατία πέρασμα του Αποστόλου Παύλου

Γεωργική οικονομία, φυτείες λωτών, ροδιών , φουντουκιών, καστανιάς κ.ά
Βαμβάκι , καλαμπόκι, σιτηρά
Εκθέσεις ζωγραφικής- Εικαστικά και λεύκωμα
Ατενίζοντας το Παγγαίο όρος και Μονή Εικοσιφοίνισσας
Κουρμπάνια Φεστιβάλ γευσιγνωσίας- Τοπικά προϊόντα – Σχολή ΣΕΚ οίνου και γεύσης
Καθαρτική ιδιότητα της φωτιάς και μπουμπούνα
Συλλογές λαογραφικές και παραδοσιακής φορεσιάς
Γεωργία σπορά μέσα από τα Αποκριάτικα δρώμενα και τη θρησκευτική λατρεία

Μαραθώνιοι ειρήνης και αιμοδοσία
Θεατρική ομάδα Δήμου Δοξάτου
Μουσικά σύνολα- Εκδηλώσεις Φιλαρμονικής- Φεστιβάλ
Ποιητικές εκδόσεις-βιβλιοθήκες (και σχολικές) και λέσχες φιλαναγνωσίας

Ημερολόγια και τουριστικό οδηγό

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Δοξάτου "Φίλιπποι" και μουσικές διαδρομές Δοξάτου

“Βαίνομεν θυμήρεις επί της ωραίας μεταξύ Δράμας και Καβάλας αμαξιτής οδού, διερχόμενοι μετά ώρας οδοιπορίαν διά την όψιν πόλεως ως εκ των καλών και ευπρεπών αυτής οικιών εχούσης κώμης Δοξάτου, ευημερούσης εκ της καλλιεργείας και εμπορίας του καπνού, εν η θάλλει και προάγεται διά της Ελληνικής παιδείας μία των σημαντικότερων Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων της επαρχίας Δράμας” .
Το 1874 αναφέρεται η ύπαρξη στο Δοξάτο μιας Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας με την επωνυμία:
 “Οι Φίλιπποι”  Χώρες και λαοί χαρακτηρίζονται πολλές φορές από τα άλογά τους «φίλιπποι» όπως οι Θράκες, και όλη η ευρύτερη περιοχή μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το όνομα χρησιμοποιείται ευρύτατα μόνο στο Δοξάτο και όχι στους πλησιέστερους οικισμούς.
Η αδελφότητα αυτή διατηρούσε ένα καλά οργανωμένο αναγνωστήριο στο οποίο σύχναζαν όλοι σχεδόν οι νέοι της κωμόπολης αυτής.

 Το αναγνωστήριο ήταν ένα τριώροφο κτίριο, δίπλα ακριβώς στο ιερό της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Εκεί μελετούσαν διάφορα βιβλία εθνικού περιεχομένου και συζητούσαν για τα προβλήματα του Ελληνισμού .

 Στον πρώτο όροφο του αναγνωστηρίου λειτουργούσε μια λέσχη (καφενείο), που αργότερα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Μακεδονικό Αγώνα.

 Επίσης, το 1879 αναφέρεται και μια αρχαιολογική εταιρεία -πρόκειται μάλλον για τη ν ίδια Αδελφότητα - που είχε σκοπό τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, την περισυλλογή αρχαιολογικών θησαυρών και ζωντανών γλωσσικών μνημείων του λαού .

Το γλωσσικό και λαογραφικό υλικό αποστέλλεται στην Αθήνα και δημοσιεύεται στο περιοδικό “Παρνασσός”.
 Η αδελφότητα “Οι Φίλιπποι” συνεχίζει τη δράση της και μετά την απελευθέρωση της περιοχής (1913), μέχρι και σήμερα ως “Φιλοπροοδευτικός και Γυμναστικός Σύλλογος” .
Ακόμη οι δυο όμιλοι:
Ο μουσικός όμιλος με τη φιλαρμονική δηλαδή και το συγκρότημα μαντολινάτας που συνεχίζουν εκτός της μαντολινάτας μέχρι σήμερα.
Και ο δραματικός όμιλος.
Τα δύο αυτά σωματεία συνεργάζονταν και ανέβαζαν διάφορα έργα με εθνικό κυρίως περιεχόμενο.
Οι παραστάσεις δίνονταν στο κτίριο του αναγνωστηρίου, όπου και στεγάζονταν. Τις εισπράξεις από τις παραστάσεις τις διέθεταν πάντοτε για φιλανθρωπικούς και φιλεκπαιδευτικούς σκοπούς.
 Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετούσε, επίσης, και μια “Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών” .

Για την αγαστή συνεργασία των συλλόγων αυτών η Μ. Χατζή Καλού αναφέρει:
“Διατηρούσι όμιλον μουσικόν καλώς κατηρτισμένον και όμιλον δραματικόν. Τα δύο σωματεία αδελφικά συνεργάζονται από καιρού εις καιρόν, δίδονται παραστάσεις επί σκηνής, παριστάνονται δε διάφορα εθνικά και ηρωικά δράματα, λαμβανουσών μέρος εις τας παραστάσεις και δεσποινίδων. Αι κυρίαι διατηρούσι φιλόπτωχον αδελφότητα, καλώς κατηρτισμένην, εξ ης πολλοί των πασχόντων αδελφών ευρίσκουσι υποστήρηξιν και περίθαλψιν” .
 Η “Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών” θα συνεχίσει την προσφορά βοήθειας στους πάσχοντες αδελφούς κυρίως στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.
Θα παράσχει πολυτιμότατη βοήθεια, κύρια ενδυματολογική, στους Μακεδονομάχους του Καπετάν Τζάρα, ο οποίος δρούσε στην περιοχή αυτή και πολλοί κάτοικοι του Δοξάτου συμμετείχαν ενεργά. Σήμερα έχει δοθεί τιμής ένεκεν σε κεντρικό δρόμο του Δοξάτου το όνομα του Μακεδονομάχου καπετάν Νταή Τζάρα.
Ελληνικοί Μακεδονικοί Σύλλογοι στα ντόπια χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας(1870-1913)
 Φιλεκπαιδευτικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες στους καζάδες Δράμας, Ζίχνης και Νευροκοπίου(1870-1913). Του Γιάννη Αθανασιάδη

«Μέσα στην πενταετία, από το 1870 ως το 1875, χάρη στις ενέργειες  δύο κεντρικών Συλλόγων, της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες ελληνικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες συστήθηκαν σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Μακεδονίας και των άλλων περιφερειών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Οι σύλλογοι αυτοί ενίσχυσαν και επέβλεπαν την καλή λειτουργία των σχολείων, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημογεροντία-Εκκλησία).Ταυτόχρονα, όμως, μεριμνούσαν και για την πνευματική, εθνική, καθώς και θρησκευτική καθοδήγηση των κατοίκων των περιοχών τους.
Τα ηγετικά στελέχη των συλλόγων αποτελούσαν άτομα με ειδικότερη κατάρτιση (έμποροι, εκπαιδευτικοί και κυρίως γιατροί) και εθνική ιδεολογία, γι’ αυτό και οι σύλλογοι διαπνέονταν από έντονα φιλελεύθερες και εθνικές αντιλήψεις .
Αναμφίβολα, λοιπόν, οι Φιλεκπαιδευτικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες, καθώς και τα φιλανθρωπικά και φιλοπρόοδα σωματεία, που έδρασαν στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1913), σε όλο το χώρο της Μακεδονίας και του υπόλοιπου αλύτρωτου Ελληνισμού, διεξήγαγαν έναν ανελέητο αγώνα κατά του πανσλαβισμού και του βουλγαρικού κινδύνου, προέβαλαν και εμπέδωσαν τις ιδέες και την επιρροή του Ελληνισμού και παράλληλα τόνωσαν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων τους.
Οι Σύλλογοι αυτοί ιδρύουν και επιβλέπουν τα σχολεία, διαδίδουν τις ελληνικές ιδέες και αποκτούν μια ηθική και πνευματική επιρροή, που, σε δεδομένη στιγμή, μπορεί να τους χρησιμεύει για εθνικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς σκοπούς. Πρόκειται για μια ηθική και κοινωνική κατάκτηση, πρόδρομο προβαλλόμενης πολιτικής και εδαφικής κατάκτησης».

Η γνωστή τραγική κωμόπολη Δοξάτο, που πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της από τους Βουλγάρους, το 1913, είχε αναπτύξει
αξιόλογη εκπαιδευτική και φιλεκπαιδευτική δραστηριότητα.
Το 1874 ιδρύθηκε η φιλεκπαιδευτική αδελφότητα «Οι Φίλιπποι», που διατηρούσε ένα οργανωμένο αναγνωστήριο για τους νέους –ήταν ένα τριώροφο κτίριο δίπλα στο ιερό του ναού του Αγίου Αθανασίου, το αναγνωστήριο κατεδαφίστηκε από τους Βουλγάρους το 1943. Στις 9 και 10 Ιανουαρίου του 1927 πραγματοποιήθηκε στο Δοξάτο το Β΄ Τοπικό Παιδαγωγικό Συνέδριο.
Το 1908 κτίστηκε στο Δοξάτο καινούριο διδακτήριο με ερανική προσφορά των κατοίκων και ολοκληρώθηκε το 1909 –καταστράφηκε το 1913 και ανακατασκευάστηκε το 1924. Η θεμελίωσή του έγινε από τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο. Το διδακτήριο είχε 13 αίθουσες, δύο γραφεία, δύο αποθήκες και πλακόστρωτη στέγη με τρεις τρούλους και η δαπάνη του ανήλθε στις 5.000 τουρκικές χρυσές λίρες. Στη στέγη του διδακτηρίου γίνονταν μυστικές συσκέψεις για τον απελευθερωτικό αγώνα. Πρωτοπόρος στο Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Δράμας ήταν ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος.
Στα σχολεία του Δοξάτου φοίτησαν αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και το 1902 είχε οργανωθεί η Επιτροπή Άμυνας Δοξάτου.
 Κάτω από το βλέμμα του Παγγαίου στο πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας ανάμεσα σε Αμφίπολη και Φιλίππους το Δοξάτο ορθώνεται θάλλουσα κώμη. Από τον θράκα ιππέα, στα χρόνια των Μακεδόνων, τα Ελληνιστικά χρόνια, τα Ρωμαϊκά και μετέπειτα Βυζαντινά και νεότερα χρόνια.
Ο μεγάλος κουσούς η πρώτη διαδρομή των ιπποδρομιών είχε ως αφετηρία  την Τούμπα το Ντοξάτ Τεπέ. Κάτω από τη σκιά του Παγγαίου η Τούμπα στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας, πέρασμα οδοιπόρων, φιλοσόφων, ευαγγελιστών και στρατευμάτων,   αλλά και τόπος πιθανώς λατρείας του αλόγου. (3η φ)
Το άλογο, ο μύθος, ο σύντροφος του Δοξατιανού, στην ειρήνη και στον πόλεμο, το αφοσιωμένο, το περήφανο και πιστό άλογο.
Σύμβολο και ενσάρκωση της αδάμαστης φύσης
Από τον Θράκα ιππέα, στα χρόνια των Μακεδόνων, τα Ελληνιστικά χρόνια, τα Ρωμαϊκά και μετέπειτα Βυζαντινά και νεότερα χρόνια.
Ο μεγάλος κουσούς η πρώτη διαδρομή των ιπποδρομιών είχε ως αφετηρία  την Τούμπα το Ντοξάτ Τεπέ.
Κάτω από τη σκιά του Παγγαίου η Τούμπα στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας, πέρασμα οδοιπόρων, φιλοσόφων, ευαγγελιστών και στρατευμάτων,   αλλά και τόπος πιθανώς λατρείας του αλόγου.
Το άλογο, ο μύθος, ο σύντροφος του Δοξατιανού, στην ειρήνη και στον πόλεμο, το αφοσιωμένο, το περήφανο και πιστό άλογο.
Σύμβολο και ενσάρκωση της αδάμαστης φύσης
Η πεδιάδα της περιοχής γνώρισε στους βυζαντινούς χρόνους τις σλαβικές επιδρομές και την παραμονή των Φράγκων, όταν οι Ιππότες αναζητούσαν περιπέτειες και πλούτη στην Ανατολή. Θεωρείται πιθανό πως οι γνωστοί από τους προϊστορικούς χρόνους οικισμοί εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους, καθώς αυτοί θα αναζητούσαν ασφαλή τόπο στα ορεινά.
Και πολλοί εζήλωσαν τη δόξα του Δοξάτου….
Κι ήρθαν εχθροί και κούρσεψαν τα υπάρχοντα του τόπου, έσφαξαν τα παλικάρια .
Κι όμως δε λύγισε κανείς. Χαλυβώθηκαν οι συνειδήσεις και το φρόνημα.
Οι γυναίκες μαυροφορέθηκαν, αλλά δεν έπεσαν. Με ορθό το ανάστημα συνέχισαν.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το Δοξάτο δέχεται συνέχεια τις επιθέσεις των βορείων γειτόνων;
Η οικονομική ευμάρεια που απορρέει από την καλλιέργεια  και το εμπόριο του καπνού, η επιμονή των κατοίκων του Δοξάτου στην ελληνική γλώσσα και ελληνική Ορθοδοξία, η συμμετοχή των κατοίκων στον Μακεδονικό Αγώνα , και στους απελευθερωτικούς αγώνες τους έθνους. Εμπόδιο λοιπόν αποτελεί το Δοξάτο στα κατακτητικά τους σχέδια, στο δρόμο  προς τη θάλασσα, αλλά και σημαντικό «δέλεαρ» εξαιτίας του πλούτου.
«Κάστρο απόρθητο και προπύργιο του Ελληνισμού» ανά τους αιώνες το Δοξάτο.
 Η πλούσια κοινότητα, με τα λαμπρά οικοδομήματα, καταστράφηκε στις 30 Ιουνίου 1913 από τις βουλγαρικές αρχές ως αντίποινα για τους εθνικούς της αγώνες• εκατοντάδες κάτοικοι εξοντώθηκαν και οι χριστιανικές περιουσίες πυρπολήθηκαν. Οι Έλληνες της Δράμας σώθηκαν από ανάλογη καταστροφή εξαιτίας της αντίδρασης που προκλήθηκε για το Ολοκαύτωμα του Δοξάτου.
 Μεσημέρι της Κυριακής των 12 Αποστόλων: το Δοξάτον μας καίεται, κανονιοβολισμοί ακούονται, καπνός πυκνός και τυφεκοβολισμοί.
το φιλόκαλον, το φιλοπρόοδον, το ευφορώτατον  και φιλογενέστατον Δοξάτο, αμιλλώμενον , κατά την μόρφωσιν των κατοίκων, προς την Δράμαν και εν τισίν υπερέχον αυτής, μετεβλήθη σήμερον εις ερείπια και οι κάτοικοι ως σφάγια.
Ο 14ετής υιός του παπά-Δημήτρη διηγήθη με εκπληκτικήν διαύγειαν πνεύματος:
«Όλαι αι οικίαι εκάησαν, οι ιερείς και οι πρόκριτοι με βασανιστήρια εφονεύοντο, γυναίκες και κορίτσια ητιμάζοντο υπό Βουλγάρων στρατιωτών και έπειτα εφονεύοντο διά του χειρότερου τρόπου, μικρά παιδία ελογχίζοντο».
Η καταστροφή του Δοξάτου και των Σερρών έπεισε κα τους δύσπιστους στο Συνέδριο του Βουκουρεστίου ότι οι Βούλγαροι δεν δικαιούνται να κατέχουν στο ελάχιστο αυτά τα εδάφη των οποίων οι πληθυσμοί υπέστησαν τα πάνδεινα.
Νέες δοκιμασίες περιμένουν τους Έλληνες στη δεύτερη βουλγαρική κατοχή (1916-1918).
Το Δοξάτο μένει ελεύθερο μέχρι τις 29 Αυγούστου 1916 (με το παλαιό ημερολόγιο), οπότε ανακαταλαμβάνεται από τους Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι, σύμμαχοι αυτή τη φορά της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτέθηκαν εναντίον της Ανατολικής Μακεδονίας στα τέλη Αυγούστου και όταν οι ελληνικές δυνάμεις έλαβαν εντολή (στο όνομα της «ουδετερότητας», δηλαδή της μη εναντίωσης στη Γερμανία) να μην εμπλακούν σε σύγκρουση, μπήκαν στην Καβάλα και την κατέλαβαν.
Το Δ’ Σώμα Στρατού, που στρατοπέδευε στην πόλη, αιχμαλωτίστηκε ολόκληρο και μεταφέρθηκε στο Γκέρλιτς (Goerlitz) της Γερμανίας. Παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά τα προβλήματα, οι Έλληνες «όμηροι» μεγαλούργησαν ως κοινότητα.... 
Από το Σεπτέμβρη του 1916 μέχρι τον Ιούνιο του 1917 είχαμε την ομηρία ανδρών του Δοξάτου στη Βουλγαρία. Εξορίστηκαν στη Βουλγαρία 701
Πέθαναν κατά τη διάρκεια της κατοχής 320. Επέστρεψαν από τη Βουλγαρία 619.

Η δεύτερη βουλγαρική κατοχή, σκληρή και καταστροφική όσο και η πρώτη, συχνά δε περισσότερο από αυτήν, διήρκεσε μέχρι το Σεπτέμβριο του 1918, όταν η Βουλγαρία συνθηκολόγησε.
Ο Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής “ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ”  (φωτογραφία 1927)
από τις αρχές του 20ου αιώνα, τίμησε με συνέπεια τα αθλητικά ιδεώδη.
Αστυνομικοί του Δοξάτου μπροστά στο Ταχυδρομείο-Τηλεγραφείο (φωτογραφία 1928)
Η δεκαετία του 1930 ξεκινά δύσκολα, αλλά γρήγορα παρουσιάζει πρόοδο οικονομική και εμφάνιση νέων οικοδομών στο Δοξάτο. Την ίδια εποχή αποφοιτούν οι πρώτοι σπουδαστές του Διδασκαλείου Δράμας.
1932: Συλλαλητήρια γηγενών και προσφύγων διεκδικώντας, οι μεν  μια ανακούφιση από την πολιτεία για το ζήτημα των ομήρων του 1917 και οι δε τα ανταλλάξιμα των περιουσιών που άφησαν στην πατρίδα.
Επίσκεψη Βενιζέλου στο Δοξάτο.
Πρόεδρος ο Οθωναίος Θεοφάνης
1935: Η περιοχή ζει πάλι την πολιτική κρίση. Το κίνημα του Βενιζέλου βρίσκει θερμούς υποστηρικτές ανάμεσα στους πρόσφυγες, που είναι στην πλειοψηφία τους Βενιζελικοί. Στην οικία φιλόξενων προσφύγων βρίσκει προστασία ο νομάρχης Σερρών Ηλίας Γαϊτανάρος από τις Σέρρες για το δύσκολο δίμηνο των διώξεων. Οικία Θεοδώρου και Μαρίας Αμβροσιάδη «.Στις 7:30 μ.μ. αναχώρησε βιαστικά από το διοικητήριο ο νομάρχης της Επανάστασης Ηλίας Γαϊτανάρος με τη συνοδεία δύο οπλοφόρων»
1940-41: Ερανική προσφορά του συνεταιρισμού «Ευδαιμονία» για τον αγώνα του Έθνους. Κατατίθενται στην Αγροτική τράπεζα 245.079 δρχ. Την ίδια εποχή γίνεται επίσκεψη του υφυπουργού συνεταιρισμών Αλιβιζάτου στο Δοξάτο.
Από τις πρώτες ένοπλες  εξεγέρσεις στην Ευρώπη αυτή του Δοξάτου
29 Σεπτέμβρη του 1941
«Η πρώτη ένοπλη αντίδραση στον αφόρητο ζυγό της βουλγαρικής κατοχής, η εξέγερση της Δράμας και της γύρω περιοχής της 29ης Σεπτεμβρίου 1941,
Λόγω της θυσίας των κατοίκων του Δοξάτου η Ελληνική πολιτεία τίμησε το Δοξάτο και τους κατοίκους του και σύμφωνα με το Β./ (ΦΕΚ 68/1949 τ.Α) η κοινότητα Δοξάτου αναγνωρίστηκε “τιμής ένεκεν” σε Δήμο Δοξάτου.
3 Σεπτεμβρίου 1945: Έγκριση προσφοράς 13.000 δρχ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «τιμής ένεκεν» για την ανέγερση μνημείου των πεσόντων.
Το 1945 με Βασιλικό Διάταγμα απονέμεται στο Δοξάτο Πολεμικός Σταυρός Α΄ Τάξεως.
Το 1985 η Ακαδημία Αθηνών απονέμει στο Δήμο χρυσό μετάλλιο
Και το 1998 χαρακτηρίστηκε ως «Μαρτυρική Πόλη» με προεδρικό Διάταγμα.
Φίλιππο πνεύμα και Διονυσιακή λατρεία  στο πανηγύρι του Δοξάτου,

Στο Δοξάτο με τα αρχοντικά και τις επαύλεις, τον περικαλλή ναό και τα επιβλητικά εκπαιδευτήρια  ανθίζει η τέχνη , ο πολιτισμός, εμπνέουν οι μούσες για έναν αέναο χορό για την ανάταση σώματος και ψυχής.
Γιορτάζει ο Άγιος μας και πανηγυρίζουμε, γιορτάζει  ο στύλος της Ορθοδοξίας και (ιάπτειν ορχήματα)  αρχίζουν οι χοροί.
 Έκφραση του σώματος και της ψυχής ο χορός. Με τον ίδιο ήχο του νταουλιού και του ζουρνά θα γίνει η παρέλαση των αλόγων.

Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου για το έτος 2011 αφιερωμένο στις:
Μουσικές διαδρομές  στις γειτονιές του Δοξάτου
Φιλαρμονική Δοξάτου
Μια ιστορία μεγάλη, ρίγη εθνικής περηφάνιας, παρελάσεις λαμπρές, γαλάζια και κόκκινα χρώματα  , λαμπερά κράνη, και επιβλητικά μουσικά όργανα που αστραποβολούσαν στον ήλιο. Τόνωναν το εθνικό φρόνημα , συγκινούσαν τις ψυχές των μαθητών και το αποτέλεσμα λαμπρό. Καλογυμνασμένα κορμιά ριγούσαν στο άκουσμα της μουσικής. Μαθητές και στρατός , νεολαία με δυναμισμό και πάθος βίωναν τη μουσική ως παλμό, δόνηση και φυσική δύναμη, που αντλούνταν από τα βάθη της ψυχής .
Πένθιμες πομπές , συνοδεία στην τελευταία κατοικία, παρήγορο μουσικό μέλος για τους οικείους. Μπροστά και στις  λιτανείες τις θρησκευτικές  για ανθοστόλιστους επιταφίους , αλλά και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον προστάτη άγιο μας και η  μουσική σε ρόλο διαμεσολοβητή συναισθημάτων να συγκινεί τους πιστούς και να ανυψώνει τις ψυχές  στα ουράνια.
Ποιος ξεχνά το «Εωθινόν» της Φιλαρμονικής που τα πρωινά των μεγάλων  εθνικών εορτών διήγειρε το σώμα και το φρόνημα των Δοξατιανών; Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τα κάλαντα αντηχούσαν στους δρόμους του χωριού συντηρώντας τον ευετηριακό τους  χαρακτήρα.
Βαθαίνουν τα συναισθήματα και αναδεύουν οι μνήμες στη θωριά των βετεράνων της Φιλαρμονικής Δοξάτου που μαζί με τα εγγόνια τους σήμερα παρελαύνουν με περηφάνια στις εθνικές επετείους.
Είναι μια ιστορία πολλών ετών .
Σε μια προσπάθεια  περιφρούρησης της εθνικής ταυτότητας αλλά και της θρησκευτικής οντότητας του τόπου  αυτού, δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης του πολιτισμού. Ιδρύεται η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα των Φιλίππων» στα 1874, η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων,  τη Φιλαρμονική και το συγκρότημα Μαντολινάτας.
Ιδιαίτερα η πορεία της Φιλαρμονικής, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα , γνώρισε στιγμές Δόξας . το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στις συλλογές των Δοξατιανών , αλλά και το πολύτιμο αρχειακό υλικό που ευγενικά μας παραχωρήθηκε καταμαρτυρεί τη δράση της.






Μέσα από τα παλιά πρακτικά του Βιβλίου Αποφάσεων του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου «Αδελφάτου Φιλαρμονικής Δοξάτου» σταχυολογούμε  πληροφορίες  για αγορές στολών , προσλήψεις  και μισθούς δασκάλων, για τα μέλη του Δ.Σ , αλλά και τους Δημάρχους που υπογράφουν ως πρόεδροι του αδελφάτου της Φιλαρμονικής.

 

Δάσκαλοι που υπηρέτησαν στη Φιλαρμονική Δοξάτου:
1.Μπρετσούλης Γ. ( από προφορικές μαρτυρίες).
2.Βαρούδογλου Αναστάσιος.
3.Ραΐδης Παναγιώτης
4.Νικόλαος  Σχοινάκης στρατιωτικός Μουσικός  από τον Φεβρουάριο του 1967
5. Αναστάσιος Βαρούδογλου από 1-10-1967
Από το 1982 δημιουργείται χορωδία υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου με δάσκαλο τον Αναστάσιο Βαρούδογλου.
6.  Γιάννης Κολοκοτρώνης  από το 1984 μέχρι και το 1991, δάσκαλος της Φιλαρμονικής και της χορωδίας 
Αργότερα δημιουργήθηκε Μουσικός Σύλλογος Δοξάτου που λειτουργεί ως σήμερα .
7.Μάρκου Αλέξανδρος
8.Βόιτσος Κωνσταντίνος
Σήμερα η Φιλαρμονική Δοξάτου ως νομικό πρόσωπο έχει τρία τμήματα εκπαίδευσης :Δοξάτου , Αγίου Αθανασίου και Κυργίων και μόνιμο  δάσκαλο τον Πασχάλη Αθανάσιο
Παλιά μέλη του Δ.Σ της Φιλαρμονικής Δοξάτου
Από το 1960
Ζ. Γιαμαλής, Ξ. Γιαννάκης, Μ. Μαδεμλής, Ι. Χατζηδημητρίου, Χ.Παγκούσης, Α. Καρατζόγλου, Α.Τασλής, Α. Κασάπης, Μ.Κατσίκας, Ι. Γανίτης, Π. Τζτζιμπάσης, Αρ. Γιαννάκης, Η. Μυλοθρόπουλος, Χ. Μουλιστάνος, Α. Πεφτίνας, Α.Καμπάκης, Δ. Καλαΐτζής,
Δ. Παπαδόπουλος, Χ. Ζυρνόβαλης, Χ. Δαυίδης, Ι. Καρατζόγλου, Ν. Αλεξίου, Χ. Μάρκου,
Η. Γκύρης


Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

όχι στο καταγγελτικό ύφος που διαβρώνει κοινωνίες

Μια γλυκόπικρη εμπειρία αυτής της συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με ρομαντισμό και ενθουσιασμό για μια ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά με έργο στον εθελοντισμό, πολιτισμό και στον κοινωνικό τομέα. Από τις πρώτες μέρες εισέπραξα κακοπροαίρετες κριτικές και επιτιμητικά λόγια για θέματα που τα βίωνα από μικρό παιδί και μπορούσα επάξια και χωρίς οικονομική επιβάρυνση με την στήριξη των συνεργατών και συναδέλφων να τα παρουσιάσω, αυτά της ιστορίας του τόπου μου. Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό για τις κακοτεχνίες του έργου της ύδρευσης στο Δοξάτο. Στην πρώτη νεροποντή πέρσι πλημμυρίσαμε παντού και αναδείξαμε τα προβλήματα, με την προτροπή του Δημάρχου αρχικά, για να γίνει κάποια αγωγή στον εργολάβο. Άλλαξε όμως στη συνέχεια και κατηγορήθηκα πάλι μετά και με προσβολές προσωπικές, ότι δυσφημίζω τις όποιες εργασίες. Φωτογραφίσαμε τις βιαστικές μετακομίσεις των υπηρεσιών από το Δοξάτο και τις δημοσιεύσαμε με αποτέλεσμα να βλέπουμε για μέρες κλειστές τις υπηρεσίες Δ. Κ. Δοξάτου. Εκπροσωπούσα επάξια τον Δήμο σε εκδηλώσεις του νομού και εισέπραττα την μομφή και την ειρωνεία. Αρνήθηκα να παρακολουθήσω την πολιτική «να πάρουμε κεφάλια», διαφώνησα με τον κανονισμό των υπηρεσιών και την στελέχωση στα κατά τόπους διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να αποπεμφθώ με τον χείριστο τρόπο από τη θέση της αντιδημάρχου. Επιδείξαμε λεονταρισμούς στην καταψήφιση παραλαβής της μελέτης του βιολογικού του Δ. Δοξάτου (παρά τις αντίθετες προτροπές της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Δήμου και αμφισβητώντας τους) και στη συνέχεια μετά από τα εξώδικα της εταιρείας, υποχρεωθήκαμε να ψηφίσουμε την παραλαβή. Το ίδιο θα γινόταν και τώρα με τις εργασίες για την ύδρευση. Τα μέτρα που έπρεπε να παραδώσει ο εργολάβος, μετά την ρητή διαβεβαίωση των υπαλλήλων του Δήμου ήταν έτοιμα. Και αν απεντασσόταν το έργο θα πληρώναμε όλο το κόστος. Ήδη ενώ ισχυριζόταν μέχρι πρότινος ότι δεν είναι τίποτα θα πληρώσουμε τα πρόστιμα από τις απεντάξεις , τώρα φυσικά και δυσανασχετούμε με τα πρόστιμα και μόνο για τις μελέτες. Για το περιβόητο σχέδιο πόλεως του Δοξάτου. Οφείλουν οι κάτοικοι της περιοχής να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τον Ανέστη Σερέτη για το ενδιαφέρον που έδειξε και την επιτυχία της υπόθεσης. Γιατί τώρα και μόνο τώρα θα δουν κάποιο έργο στην περιοχή, που αποτελεί και την βιτρίνα, την πρώτη εντύπωση για το όμορφο χωριό μας. Αδικείται όχι μόνο το σημείο, αλλά και όλο το χωριό με την εικόνα της πλωτής πόλης και το επικίνδυνο του οδοστρώματος. Εμείς και εγώ προσωπικά επιμένω συνέχεια στην προσοχή και την ευαισθησία για την σπίλωση προσωπικοτήτων. Αν υπάρχουν παραλείψεις και κακοδιαχείριση οικονομική , όπως παραδέχθηκαν, οι αρμόδιοι που ορίσαμε θα το ερευνήσουν. (Για το ίδιο θέμα της απόδοσης ευθυνών ψηφίσαμε πάλι ελάχιστοι σύμβουλοι, πιθανόν μόνο οι διαφωνούντες γιατί οι ημέτεροι τυγχάνουν και προστασίας- Αρνούμενη συνειδησιακά την σπίλωση υπολήψεων, έφυγα με ένα κάταγμα και πολλές απουσίες από τα καθήκοντά μου (αν φυσικά τις προσμετρά) Σήμερα ευτυχώς αναγκασμένοι από την Περιφέρεια, υποχρεωθήκαμε να συμπληρώσουμε το ποσό στον ειδικό κωδικό, κάτι που έγινε και πέρσι, που δεν είχαμε πάλι τα χρήματα. Προς τι η υποκρισία και το καταγγελτικό ύφος. Εμείς παραμένουμε στην παράταξη, αγωνιζόμαστε με την ψήφο μας, για τα σοβαρά θέματα του τόπου. Στη δημοκρατία ψηφίζει κανείς κατά συνείδηση, δεν βλέπουμε φαντάσματα και εχθρούς συνέχεια, εξάλλου ο καθένας προέρχεται και από μια διαφορετική κοινωνία και επιτρέπονται οι διαφοροποιήσεις. Θα ήταν πράγματι παράλογο αγαπητοί μου φίλοι να μην ψήφιζα την πρόταση για ίδρυση γραφείου τύπου ΚΕΠ και στο Δοξάτο, όπως σκόπιμα έγινε από την μείζονα αντιπολίτευση. Όταν δε ο άνθρωπος έκανε σχέδια, ο Θεός γελούσε. Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει. «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι σχεδιάζουν ενέργειες, δεν σχεδιάζουν αποτελέσματα".


Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ένας χρόνος μετά


Στον όμορφο αυτό αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια βαθιά πολιτική πράξη! Αυτής της διαχείρισης των κοινών, οικονομικών και καθημερινών θεμάτων του τόπου. Αισθανόμενη το βάρος της ευθύνης, έσκυψα με ενδιαφέρον στην καθημερινότητα των συντοπιτών και στα οράματα των νέων, είδα με προσοχή και σεβασμό την εργασία των υπαλλήλων..
Ρομαντικά  και από θέση ευθύνης αγωνιστήκαμε για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.
Μπήκαμε ειρηνικά ειδικά  εμείς του Δοξάτου σε μονοπάτια οικονομικής δυσπραγίας, αλλά ανταποκριθήκαμε άψογα και αγωνιστήκαμε γενναία.
Έντονη η παρουσία μας σε όλα τα σχολεία του Δήμου   για την κατάκτηση του ονείρου, για τη γνώση, τη μόρφωση και την καλλιέργεια. Δημιουργική έρευνα στα σχολεία, προτάσεις για νέους τομείς στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη για τους νέους μαθητές των σχολείων. Ποιότητα που φαίνεται απλά και από τα αποτελέσματα των πανελληνίων, τη συμμετοχή των νέων ερευνητών σε τμήματα θερινών Πανεπιστημίων και τη συμμετοχή στα προγράμματα του εξωτερικού. Στη Βουλή των Εφήβων σήμερα!
-Σεπτέμβρης μήνας καλλιτεχνικός για τον τόπο-
Πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός βραβείου δημιουργίας «ντοκιμαντέρ» !!!
-Μέρες μνήμης για το Δοξάτο! Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό, χωρίς χρήματα και πετύχαμε στις εξετάσεις, παρουσία μάλιστα και εκπροσώπου της κυβέρνησης. Διατρανώσαμε τα αιτήματά μας και πήραμε κάποιες απαντήσεις από την πολιτεία.
Οκτώβρης
-Πολλές οι μνήμες ανάλογα και στον τόπο θυσίας στα Κύργια. Γεμάτα τα βουνά από τους Δοξατιανούς, εκατόμβη θυμάτων και στο Καρά –Ορμάν.
Τρίτη ηλικία γιορτάζει και δουλεύει ακόμη στην οικογένεια, στον τόπο στην κοινωνία και στον Δήμο. Σκύβουμε ταπεινά το κεφάλι στην αγωνία τους, στο έργο τους.
Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα και ΚΑΠΗ Δοξάτου και Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου
- Ημέρα εθνικής επετείου και τιμώνται με τον καλύτερο τρόπο: Ειδικά στο Δοξάτο με πραγματική  αυτάρκεια σε ό, τι αφορά τη μουσική, αλλά και την επίσημη εκπροσώπηση. Σε ένα τόπο όμως που ξεχωρίζει για τον πολιτισμό του και το ξεχωριστό ήθος των κατοίκων και το ενδιαφέρον για τα κοινά βγήκαμε ασπροπρόσωποι. Χορωδία, παρουσιάσεις ιστορίας και δεξίωση στο ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου.
Με σεβασμό στους αγώνες του έθνους , των παππούδων μας.
-Τιμή στους πρωταγωνιστές της εποχής  μέσα από τα κείμενα λαμψάσης τοπικής εφημερίδας. Αναγνωρίζεται το έργο της προσφυγιάς και η ενασχόληση με τα κοινά!
-Τιμή στους μαθητές που διακρίνονται με βραβεία ακόμη και οικονομικά.
-προσκύνημα στον τόπο θυσίας των κατοίκων ηρώων του Δοξάτου από μαθητές επισκεπτών. Μαθήματα τοπικής ιστορίας.
-ομιλία ευαισθητοποίηση σε χωριό χωρίς πια μαθητές και σχολείο. (Αγία Παρασκευή)
Γιορτή Αγίου Δημητρίου στα Κύργια.
Καταγραφή τοπικών προϊόντων και καρπών της περιοχής.
Δραμοινογνωσία: στην προσπάθειά μας για προβολή της τοπικής οικονομίας.
Συμμετοχή με μεγάλη επιτυχία στο πρώτο κάλεσμα για την προβολή του οίνου της περιοχής. Σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς (χορωδία)
Νοέμβρης
Με το που ξεκινήσαμε άρχισε να αδειάζει το Δημαρχείο Δοξάτου. Απέραντη μοναξιά στο άδειο Δημαρχείο. Ακόμη περιμένουμε κάποιες υπηρεσίες που θα τονώσουν έτσι απλά το φρόνημα….των κατοίκων , αλλά και το δικό μας!
Μέρες των αγγέλων
Δοξάζουν και υμνούν τον Θεό, στηρίζουν και προστατεύουν τον άνθρωπο. Πανηγύρια σε Κύργια και Φτελιά. Πομπές όμορφες, λιτανείες με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Κουρμπάνι και ….προσφορά θυσίας για τους κατοίκους της Φτελιάς.
Κουρμπάνι και στο Κεφαλάρι, γιορτάζει η Παναγία, περήφανη και επιβλητική στην ακρόπολή της. Από εδώ ξεκινήσαμε και την προβολή του Δήμου. Στο κέντρο της προσοχής μας και στο κέντρο των εξελίξεων για την αρχαιολογία, την ιστορία, την οικονομία του τόπου.
Ανάλογη παρουσίαση και στο Δοξάτο για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, αλλά και τις γεύσεις Δοξάτου……απομένουν και άλλα πολλά ακόμη.
Σχολεία και Πολυτεχνείο.
Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Δοξάτο- Σύμβολο της Αντίστασης , του Αγώνα της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας το Δοξάτο.
Δεκέμβρης
Άγγιγμα ψυχής , το γέλιο, η χαρά και η παρουσία των παιδιών με ειδικές ικανότητες στο ΚΑΠΗ Δοξάτου. Έτσι απλά με μια μεγάλη αγκαλιά θα γιορτάζουμε με τον καλύτερο τρόπο και τη βοήθεια των μουσικών μας κάθε χρόνο και ει δυνατόν πολλές φορές.
Μουσική Συναυλία στο Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου
Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ και εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα από τους καλλιτέχνες του Δήμου.
Ο Νέος ενιαυτός και οι προσδοκίες μας! Πολλές ευχές των παιδιών μας και καταγράφονται, γιατί όλες έχουν το δίκαιο αίτημα της δουλειάς και της αξιοπρέπειας των γονέων.
Γιορτή Αγίου Αθανασίου, στύλος της Ορθοδοξίας ο άγιος μας και αρωγός η ενορία για τις θεματικές ταυτότητες πολλών εκδηλώσεων.
Γιορτή Γραμμάτων και προσφορά σε όλο το νομό για όλους τους εκπαιδευτικούς και τιμή σ’ αυτούς που έφυγαν από κοντά μας. Γιορτή για όλους Δοξάτο, Καλαμπάκι, Δράμα. Απέραντη μοναξιά στους άνυδρους καιρούς που ζούμε , πολυτέλεια τα γράμματα και ο πολιτισμός. Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά, αλλά σε πείσμα καιρών και καταστάσεων προβάλλονται «τα έργα και οι ημέρες» της Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης στο Δοξάτο και στο Καλαμπάκι.
Υπαπαντή Κυρίου ως ορθόδοξη γιορτή της μάνας……
Αγίου Τρύφωνα γιορτή των αμπελουργών και δράση με την έναρξη των εργασιών στα αμπέλια.
Ημέρα γυναίκας και προσφυγιά. Τιμή στη γυναίκα της προσφυγιάς στον Άγιο Αθανάσιο, αλλά και στο Δοξάτο. Προσπάθεια για απεικόνιση της καθημερινής ζωής και στο Καλαμπάκι. Καλογεροδευτέρα κ.ά
Εθνική επέτειος
Παρουσίαση της ιστορίας στο Κεφαλάρι στο χωριό που πανηγυρίζει και τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όπως και το Βαθύσπηλο και στον Καλαμώνα.
Γιορτές στα σχολεία και ομιλία σε άλλο χωριό χωρίς σχολείο, χωρίς παιδιά, χωρίς δασκάλους, αλλά με περίσσεια αγάπη και έντονο εθνικό φρόνημα. (Νεροφράκτης)
Πάσχα: Σταυρός και Ανάσταση- Χαρμολύπη το ορθόδοξο αίσθημα, γιατί μετά από κάθε σταυρική πορεία έρχεται πάντα η Ανάσταση!
Πανηγύρι Δοξάτου
Συνεργασία με φορείς της Δ.Κ. Δοξάτου .
Ημέρα χορού, διακρίσεις στον αθλητισμό, στο σχολείο, στην έρευνα.
Σημαντικές ανακοινώσεις για την ιστορία του αλόγου  κα των ιπποδρομιών Δοξάτου.
Μεγάλης σημασίας η Τούμπα «Ντοξάτ Τεπέ» Κόμβος και σημείο συνδετικό για την ιστορία και τη γεωγραφία του τόπου.
 Ημέρα περιβάλλοντος και σχολεία.
Εαρινά μαθήματα στο Κεφαλάρι και στο Δοξάτο με θεματικούς άξονες το νερό και το άλογο.
Φροντίδα και εθελοντισμός για το περιβάλλον στον πεζόδρομο, στην αυλή της Εκκλησίας.
Αλληλοστήριξη στα μικρά και μεγάλα έργα με τους εκπροσώπους της Δ.Κ. Δοξάτου
2η Δραμοινογνωσία
Ιππική διαδρομή στα οινοποιεία του Δήμου και της γύρω περιοχής.
«Ίπποι αγέρωχοι, αναβάτες δεινοί». Κι όμως πετύχαμε σε πείσμα καιρών και καταστάσεων , παρά τις αντίθετες προβλέψεις, χωρίς καμιά βοήθεια. Κοντά μας οι φίλοι….Διατρανώσαμε το μεγαλείο ….του Θράκα ιππέα, του φίλιππου πνεύματος….
Μουσική εκδήλωση σε οινοποιείο της περιοχής κ.ά.
Ιππόδρομος και αστυνομία. Εθελοντισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Δράσεις και προβολή της αγροτικής οικονομίας του Δοξάτου.
Γιορτή της μάνας στην τοπική κοινότητα της Φτελιάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φτελιάς. Ομιλίες στην Αγία Παρασκευή, στο Νεροφράκτη και στο Κεφαλάρι.
Συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου για μουσικές και μη εκδηλώσεις. Ημέρα Ποίησης και τιμή στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών, στον Άγιο Αθανάσιο και στην Φτελιά.
Ημέρα μνήμης του πρώτου ολοκαυτώματος του Δοξάτου
 ευθύνη και κληρονομιά για μας που σεβόμαστε απλά τον αγώνα και τη θυσία.
Καλοκαιρινά πανηγύρια
Της Παναγίας στα έρημα πλην φιλόξενα χωριά των Κυργίων.
Μονοπάτια ειρήνης, θρησκευτικά μονοπάτια, στα χνάρια της Εγνατίας οδού, στα τείχη της ακρόπολης της Παναγίας, στην Τούμπα Δοξάτου-Καλαμπακίου κ. ά .
«Ληνοί του Κεφαλαρίου και γιορτή της αμπέλου και του οίνου».
Τιμή στους ξενιτεμένους του Δοξάτου.
Στενή επικοινωνία με τις σημερινές κοινότητες Δοξατιανών του εξωτερικού.
Η ξενιτιά του Δοξάτου χθες και σήμερα.
Παρακολούθηση των τμημάτων της Διά Βίου Μάθησης.
Κοινωνική στήριξη από τον πρόεδρο και την οικογένειά του και την αμέριστη συμπαράσταση τοπικής συμβούλου Δοξάτου και με την στήριξη μελών των συλλόγων (Πρωτοβουλία και κοινωνική παρέμβαση και σύλλογο συνταξιούχων Δοξάτου)
Παρακολούθηση οικονομικών και τεχνικών θεμάτων του Δοξάτου από τον Ανέστη Σερέτη. Καθώς και την υλοποίηση της ενότητας του «προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Αρωγός σε όλα τα θέματα για την καθημερινότητα του Δοξάτου με τον πρόεδρο και την τοπική σύμβουλο Ανατολή Γιαννάκη.
 Θέματα Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και μουσικής (παρελάσεις, χορωδία) Κώστας Βόιτσος.
Νομικό Πρόσωπο πρόεδρος Θανάσης Μουλιστάνος. Στήριξη για τις παραδοσιακές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας. ΚΑΠΗ και Παιδικοί σταθμοί- Προσπάθεια νομιμοποίησης αθλητικών χώρων. Περιμένουμε ακόμη τις υπηρεσίες του ΝΠΔΔ στο Δοξάτο.
Σήμερα αναγκασμένη σε παραίτηση από  «αξίωμα» που μου παραχωρήθηκε, μπορώ να βλέπω στα μάτια τους συνδημότες μου, να τους ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν και υπόσχομαι, σ’ αυτούς και μόνο, ότι θα αγωνιστώ πάντα με σεβασμό  και  αξιοπρέπεια για τα δίκαια αιτήματά τους.
Πραγματικά ισότιμα μέλη μιας και αληθινής οικογένειας…παραχωρώντας γι’ αυτό ακόμη και νόμιμα προσωπικά δικαιώματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω από έντυπο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας:
«Καταγγελία που δεν στοχεύει στη διόρθωση  των κακώς κειμένων…….αλλά στον στιγματισμό του καταγγελομένου, στοχεύει στον εξοβελισμό του από τη δημόσια ζωή, στην ηθική και κοινωνική του εξόντωση …Και αυτός ο  καταγγελτικός λόγος , έχοντας πάρει προ πολλού διαζύγιο από τη νηφαλιότητα και τη σύνεση, έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση της κοινωνίας , τη διαίρεση».
Μακριά από εμάς όλα αυτά.

Άμεσοι στόχοι: συμβολή στην έκδοση φυλλαδίου για την τουριστική προβολή του τόπου
-Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, περιβαλλοντικών και ιστορικών μνημείων.
-Καρπός και οίνος του Δοξάτου
-Γράμματα και τέχνες
-Περιβαλλοντικά και θρησκευτικά μονοπάτια






για την έλλειψη αξιοκρατίας

"Μπορεί όμως να ευαισθητοποιήσει κάποιους να ψάξουν κάτι περισσότερο ή να αμφισβητήσουν κάποια πράγματα που θεωρούν δεδομένα», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο οποίος υποστηρίζει πως η μετριοκρατία μέσα σε μια κοινωνία επιφέρει ως φυσική εξέλιξη την καταστροφή.   Σύμφωνα με την άποψή του, οι ίδιοι οι μετριοκράτες επιζητούν κάποια στιγμή την καταστροφή, αφού γνωρίζουν μυχίως ότι, όντως στείροι ιδεών, δε μπορούν να κατακτήσουν μια θέση στην Ιστορία ως δημιουργοί και προσπαθούν να πάρουν μια θέση σε αυτήν τουλάχιστον ως καταστροφείς:   «Νομίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την λέμε και ας πληρώνουμε το τίμημα, την ποινή που επιφέρει η ομολογία της.   Όμως είμαστε επιστήμονες και στην επιστήμη δεν υπάρχει ολόκληρη ή μισή ή σχεδόν αλήθεια. Υπάρχει αλήθεια και μόνο αυτήν μπορεί κάποιος να κυνηγήσει και να υποστηρίξει. Το ίδιο ισχύει και για το κοινωνικό χώρο.   Το να μην λέμε την αλήθεια και να μην την υπερασπιζόμαστε μας έχει στοιχίσει ήδη ακριβά.   Μας έχει στοιχίσει ο συμβιβασμός, η συγκάλυψη, η παραδοχή κάποιων πραγμάτων τα οποία διστάζουμε να τα καταγγείλουμε δημόσια, αφού μέχρι τώρα δε βγήκε κανένας.   Αυτό που διδάσκει η επιστήμη είναι η παρρησία, το θάρρος, η ειλικρίνεια και η εντιμότητα που πρέπει να έχει κάποιος, πρώτα ως προς τον εαυτό του και δευτερευόντως ως προς τους άλλους.   Δεν έχεις ανοχή για ψέμα όταν ερευνάς την αλήθεια και όταν δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να την ανακαλύψεις. Και όταν τη βρεις πρέπει να την τεκμηριώσεις, να τη μοιραστείς, να την εμφανίσεις, όσο και αν ενοχλείς, και να την εκθέσεις στη κριτική των άλλων. Πρέπει να είσαι ανοικτός στη κριτική.», υποστηρίζει ο ίδιος".