Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

1821

 Το γεγονός της Ελληνικής εθνεγερσίας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σήμερα. Γεγονός  που αποτελεί τον άξονα της ιστορικής συνείδησης του νεότερου και σύγχρονου Ελληνισμού,

 το σημαντικότερο των τελευταίων χρόνων , που προσδιορίζει την εθνική μας αυτογνωσία και την κρατική μας υπόσταση και συμβολίζει τους αγώνες του Ελληνικού λαού για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία , δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα παρά ποτέ αποτελεί  σύμβολο αγώνα και διαχρονικό παράδειγμα για τα ανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας , της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Τονίζοντας ιδιαίτερα   στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε την εμπειρία της «προστασίας και τη βοήθειας» των μεγάλων δυνάμεων όπως και τότε……

- «κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες αγάλι-αγάλι έγιναν νεκροθάφτες»

Μας την στείλανε οι ξένοι φίλοι που μας αγαπούν
και δεν παύουνε με κάθε τρόπο να μας βοηθούν.
Μηχανές και εφευρέσεις για συλλήψεις και εκτελέσεις.


. . . ……………………………………………

(188 χρόνια μετά την επανάσταση στη Μακεδονία )

Η επανάσταση του 1821 σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων .

Ο κοινοτικός θεσμός που στήριξε σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας την οργάνωση του Ελληνισμού ( Και καταργήθηκε δυστυχώς στα χρόνια του Όθωνα ) η Εκκλησία με τη σημαντική της συμβολή στη διατήρηση της πίστης , στη διάδοση  της παιδείας, στη διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού. Οι δάσκαλοι και οι λόγιοι με το εκπαιδευτικό και συγγραφικό τους έργο, οι έμποροι και οι ναυτικοί με την οικονομική τους συνεισφορά , οι κλέφτες και οι αρματολοί με τον ένοπλο αγώνα τους ενάντια Τούρκους, αλλά κυρίως ο ανώνυμος λαός με τον ηρωισμό και τις θυσίες του πραγματοποίησαν(παρά τη θέληση της Ιεράς Συμμαχίας) αυτήν την τρέλα .

Προάγγελος τη επανάστασης ο οραματιστής και ιδεολόγος ποιητής ο Ρήγας Φεραίος έσπειρε τον σπόρο της επανάστασης με τα φλογερά του ποιήματα .Ο θούριός του συγκινεί ακόμη . και το όραμά του για ενωμένα βαλκάνια με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί  πολιτιστικά και οικονομικά  θα έπρεπε να μας προβληματίζει ιδιαίτερα σήμερα.

Η Φιλική εταιρεία ανέλαβε να μετουσιώσει σε πραγματικότητα τον πόθο των Ελλήνων για ελευθερία και δημιουργία ενός κράτους, που θα στηριζόταν στις εθνικές παραδόσεις και στην πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση. Ιδέες που εισέπραξαν ως αντιδάνειο από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης . Περί ελευθερίας και «ισοπολιτείας».

Ο αγώνας των ελλήνων υπήρξε μακροχρόνιος άνισος με στιγμές ηρωικής κορύφωσης, με περιόδους κάμψης και εμφυλίων συγκρούσεων .Μετά τις μεγάλες θυσίες κατέληξε στη δημιουργία ενός μικρού σε έκταση κράτους , που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες των Ελλήνων, αλλά έγινε εφαλτήριο για την πραγμάτωση πολλών οραμάτων του έθνους. Τι έγινε όμως στη Μακεδονία όλα αυτά τα χρόνια;

Η Μακεδονία αποτελούσε πάντοτε τον κυματοθραύστη των βαρβαρικών επιδρομών .Ο ι Τούρκοι κατέστειλαν γρήγορα όλα τα επαναστατικά κινήματα της Μακεδονίας, όπως στην Χαλκιδική, στην Πιερία και στη Νάουσα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του επικεφαλής στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παππά προς τους αρχηγούς του ελληνικού στόλου, με την οποία ζητεί βοήθεια για τη διεξαγωγή της επανάστασης στις 17 Ιουνίου 1821 στον Πολύγυρο.

Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια  είναι γνωστή η δράση των κλεφτών και αρματολών στη Μακεδονία . Ακόμη οι πρωταγωνιστές της επανάστασης της Μολδοβλαχίας είναι Μακεδόνες (Γεωργάκης Ολύμπιος , Κων /νος Φαρμάκης)

Μετά την κατάσβεση των κινημάτων αυτών κατά τη διάρκεια του 1822 οι αγωνιστές της Μακεδονίας θα καταφύγουν στο Νότο για να ενισχύσουν τον εκεί απελευθερωτικό  αγώνα .

 

Αργότερα στον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα θα προστρέξουν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας Κρητικοί Μακεδονομάχοι, Παύλος Μελάς. κ.α γιατί δεν πρόκειται για οποιοδήποτε απλό κοινωνικό πολιτικό γεγονός , αλλά για την Παλιγγενεσία του έθνους .

Προφητικά και διαχρονικά τα λόγια των τραγουδιών του Μεγάλου Τσίρκου

Εμείς πολεμήσαμε για να’ χετε εσείς ψωμί να φάτε

Που είναι οι 3 του Σεπτέμβρη; (που πάει τόσος αγώνας για σύνταγμα, ελευθερίες και Δημοκρατία)

Σήμερα καλούμαστε να θυμηθούμε τα λόγια του Μακρυγιάννη

Όπως μας καλεί η υπουργός Παιδείας

«τούτη την πατρίδα την έχομε όλοι μαζί, σοφοί και αμαθείς, πλούσιοι και φτωχοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί Δουλέψαμε όλοι μαζί να τη φυλάμε….είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ»

αλλά εξίσου επιτακτικό είναι και σήμερα που η χώρα βιώνει καθώς μας λέει η υπουργός κρίση  οικονομική, ηθική και κοινωνική να θυμηθούμε τους στίχους από το Μεγάλο Τσίρκο

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πού χεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.

Ο «ξεριζωμός», αποκαλυπτικός θρήνος για τη Μικρά Ασία με τη Τζένη Καρέζη να δίνει ρεσιτάλ

 Μαρμαρωμένε βασιλιά, τι όνειρο, τι παγανιά
ο τάφος σου άδειος και σε μια γωνιά
μια χούφτα λόγια, αδιάβαστα χαρτιά.
Μαρμαρωμένε βασιλιά τι όνειρο, τι παγανιά
αντί για σε αναστήθηκε η Τουρκιά η Πόλη πάει
και η Σμύρνη στη φωτιά, διπλοχαμένη Αγιά Σοφιά
στερνή φωνή στην ερημιά την Προύσσα καίνε
και στο Αϊβαλί σταυρός αγκάθι ξύδι και χολή.
Χαμένη γη και προσφυγιά τα πόδια εδώ, αλλού η καρδιά
κομμάτια μου ψάχνω να βρω να κάνω ρίζα να ξανασταθώ
και να φωνάξω με φωνή που να ματώσουν οι ουρανοί
όλοι μας σφάζαν και μας πνίγανε μαζί,
Εγγλέζοι, Γάλλοι κι Αμερικανοί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου