Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023
δελτίο τύπου από τα παλιά!
Καράορμαν στα Κύργια τόπος εκτέλεσης 40 Κυργιωτών στις 4 Οκτώβρη του 1941
Δύσκολος δρόμος, αλλά πολύ όμορφος.
Γυρίζει η σκέψη μας σε κείνα τα χρόνια, όταν οι δικοί μας άνθρωποι έζησαν για μέρες πολλές αυτόν τον κίνδυνο και τα κατάφεραν τελικά να επιστρέψουν!
Όλοι όμως όχι!
Γι' αυτούς, αυτό το δύσκολο...προσκύνημα!
Δεν πρόκειται να σας ξεχάσουμε...!
http://neadoxatou.blogspot.gr/
Επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των Κυργίων παρουσία του βουλευτή της Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Αργύρη Πατακάκη, του Δημάρχου Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη, Δημοτικών Συμβούλων, Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου, Διοικητή Στρατοπέδου Κυργίων, εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Δράμας, μαθητών και εκπαιδευτικών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Κυργίων και παρουσία κόσμου. Από τον κ. Δήμαρχο Δοξάτου επισημάνθηκε η Αντίσταση των κατοίκων του τόπου και της περιοχής και παραχωρήθηκε το βήμα στον κ. Ιωάννη Εμμανουηλίδη έγκριτο νομικό και άξιο Κυργιώτης, που 14χρονος τότε βίωσε τη βουλγαρική θηριωδία στο Καράορμαν.
Συγκίνησε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων η παρουσία του διασωθέντα της άγριας εκτέλεσης αθώων Κυργιωτών κ. Νικόλαου Νεοκοσμίδη. Αποδόθηκαν τιμές με το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων από τους μαθητές του Γυμνασίου Κυργίων. Τέλος υπό τη διεύθυνση του κ. Αθανασίου Πασχάλη η μπάντα του Δήμου απέδωσε τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε καφές στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.
Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής του Αγίου Αθανασίου τελείται μνημόσυνο για την ανάπαυση των αδικοχαμένων συγγενών στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και μετά στον εμφύλιο. Πρώτη προσπάθεια καταγραφής έγινε στην εφημερίδα του Αθανασίου «Βοϊράνη» και συνεχίστηκε από τον ακούραστο εφημέριο πατέρα Κωνσταντίνο. Η καταγραφή συνεχίζεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις των συγγενών. Δηλώθηκε και 15ο θύμα Μποργιανιώτη από την κ. Τελλίδου στην Κατερίνη.
Ημέρα μνήμης εκτελεσθέντων κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο στον Άγιο Αθανάσιο
1.Στρατιώτης Χανίδης Βασίλειος, εφονεύθη στο Καλαπότι 8/4/1941
2. Λοχίας Ευθύμιος Σαμλίδης στο Γράμμο- Βίτσι ετών 22
3. στρατιώτης Σάββας Φυρινίδης στο Γράμμο- Βίτσι
4. Στρατιώτης Κων/νος Μπατσούδης στο Γράμμο- Βίτσι (πατέρας της Δέσποινας Σπαθά)
5. Κων/νος Αρζουμανίδης (πατέρας Μαρίκας Σαχπάζη) και αδέλφια
6. Ελευθέριος Αρζουμανίδης εφονεύθησαν έξω από τον Άγιο Αθανάσιο προς Κύργια
7. Αντώνιος Αρζουμανίδης εφονεύθη στην Κορνοφωλιά Έβρου
8. Αριστοτέλης Τουφεξής αδελφός Αλέξάνδρας Κατσαντώνη εφονεύθη με την οικογένεια Αρζουμανίδη
9. Θωμάς Κατσαντώνης εφονεύθη ερχόμενος από την βάλτα
10. Σωτήρης Κατσαντώνης 18 ετών εφονεύθη στη Δράμα
11.Ελευθέριος Παρασίδης, αδελφός της Ισμήνης Ουζούνογλου εφονεύθη στο σταθμό της Δράμας
12. Γεώργιος Ζηλακάκης του Χρήστου και της Ιορδάνας εφονεύθη το Σεπτέμβριο του 1941 στην πλατεία του χωριού.
13. Ιωάννης Νικολάκης του Πέτρου εφονεύθη στο Αχλαδοχώρι Σερρών στον εμφύλιο. Ο τάφος του βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο και του απενημήθη μετάλλιο τιμής και εύφημος μνεία.
14. Παρασκευάς Ελευθεριάδης του Σάββα και της Δέσποινας, δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου, έπεσε στο πεδίο μαχών της Κορυτσάς το Νοέμβριο του 1940 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου