Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
γυναίκα
Γυναίκα
Αρχαίοι πολιτισμοί
Στη Βαβυλωνία, την Αίγυπτο, τη Φρυγία και τη Φοινίκη μητέρες θεές λατρεύονταν ως πανίσχυρες θεότητες (Ιστάρ,Αστάρτη,Φοινίκη, Κυβέλη, Ίσις)
Όλες προσωποποιούν την ίδια αρχή: Τη δημιουργία της νέας ζωής, την αναγέννηση της φύσης μετά το χειμερινό θάνατο, την ελπίδα της ανάστασης του ίδιου του ανθρώπου.
Η λατρεία της θεάς της γονιμότητας επεκτάθηκε δτην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Ρώμη.
Ο κώδικας του Χαμμουραμπί παρείχε μεγάλη οικονομική και προσωπική ελευθερία, ο γαμπρός κατέβαλε τίμημα στη νύφη,κηδεμόνευε τα παιδιά της, ασκούσε εμπόριο και προσέφερε υπηρεσίες στην πόλη.
Στην Αίγυπτο η κοινωνική θέση της γυνάικας ήταν ακόμη υψηλότερη. Και πολλοί ίσχυρίζονταν, ότι ισχυρότερο φύλο ήταν οι γυναίκες,αφού κυβερνήθηκε η χώρα από πολλές βασίλισσες.
Ελλάδα (Αθήνα)
Αρχικά και στην Ελλάδα είχαν υψηλή θέση οι γυναίκες, κάτι που περιγράφεται στα ομηρικά έπη.
Και ανάλογη θέση έχει στη Μινωική Κρήτη, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις,θρησκευτικές,αθλητικές κ.ά Λατρεύεται ακόμη ως θεά της γονιμότητας.
Στη συνέχεια τονίζεται μόνο ο ρόλος της τεκνοποίας και παραμένουν έξω από δραστηριότητες διάφορες, με ελάχιστα δικαιώματα. Χαρακτηριστική βέβαια περιγράφεται η αρχοντιά,η προσωπικοτητα και η ανεξαρτησία του πνεύματος για τις ηρωίδες του αρχαίου δράματος.
Εταίρες
Γυναίκες έξυπνες,μορφωμένες και μερικές μάλιστα ασκούσαν επιρροή στην πνευματική και πολιτική ζωή του τόπου.Γνωστές η Ασπασία, η Φρύνη κ.ά
Η στρατιωτική Σπάρτη
Οι γυναίκες ήταν ίσες με τους άνδρες.Συγχρωτίζονταν ελεύθερα μαζί τους στο δημόσιο βίο και στους αθλητικούς αγώνες (μικτή πάλη ανδρών και γυναικών)
Και είχαν γνώμη στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ρώμη
Η γυναίκα στη Ρώμη είναι πλήρως υποταγμένη στην εξουσία του πατέρα, του αδελφού, του συζύγου χωρίς μάλιστα καθόλου δικαιώματα. Υπάρχεί μόνο μια κοινωνική καταξίωση της οικοδέσποινας και αργότερα βελτιώνει νομικά τη θέση της.
Παλαιστίνη
Παρόλο που η δημιουργία της γυναίκας έγινε με τρόπο συμβολικό και αυτής από τον Τριαδικό θεό, ισότιμης με τον άνδρα,στην εβραϊκή κοινωνία η γυναίκα είναι υποτιμημένη, από το φόβο της διείσδυσης ανατολικών ειδωλολατρικών στοιχείων.
Οπως η λατρεία της θεάς της γονιμότητας.Υπάρχει βέβαια και εδώ το ιερό ζευγάρι όπως:Αβραάμ-Σάρα, Ισαάκ-Ρεβέκκα κά.
Χριστιανικός κόσμος
Στο πρόσωπο της Παναγίας βλέπει η Εκκλησία τον αντίποδα της Εύας. Έρχεται αυτή εκπροσωπώντας όχι μόνο τη γυναίκα, αλλά όλη την ανθρωπότητα, για να γίνει γέφυρα,σκάλα που θα γεφυρώσει ουρανό με τη γη.
Ο Χριστός τοποθετεί τη γυναίκα στη θέση που της αξίζει, δίπλα στον άνδρα.
Κοντά του υπάρχουν μαθήτριες (ενώ σε καμιά σχολή της αρχαιότητας δεν βρίσκουμε γυναίκες),περιθωριακές γυναίκες και είναι όλες αυτές που θα μείνουν κοντά του και στο Σταυρό, γι’αυτό και θα αξιωθούν πρώτες να δουν και την Ανάσταση Του.
Πατέρες της Εκκλησίας
Η γυναίκα στη συνέχεια πάλι παραγκωνίσθηκε αρκετά. Οι πατέρες βέβαια της Εκκλησίας προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λόγους και να στηρίξουν πάλι τη γυναίκα. Άνδρες οι νομοθέτες, γι’αυτό κατά των γυναικών οι νομοθεσίες.
Δυτική Εκκλησία
Και εδώ βρήκαν καταφύγιο σε δύσκολες εποχές των πολέμων πολλές γυναίκες, στις Σταυροφορίες, αλλά και στα χρόνια του μοναχισμού των ανδρών.
Το Μεσαίωνα πολλές γυναίκες στη Δύση κινδύνεψαν να καούν ως μάγισες
Με την ανάπτυξη των πόλεων οι γυναίκες της μεσαίας τάξης έπαιζαν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και γίνονταν δεκτές ως μέλη σε συντεχνίες.Φυσικά μετά την οικονομική βελτιώνεται και η κοινωνική θέση και το μορφωτικό επιπεδο της γυναίκας.
Αναγέννηση και Διαφωτισμός
Η εφεύρεση της τυπογραφίας, η Μεταρρύθμιση, η μετάφραση της Αγίας Γραφής συνέβαλαν ώστε η παιδεία να ανέβει και σε πολλές γυναίκες.(καθηγήτριες γλώσσας στην Ιταλία)
Ο καλβινισμός και ο πουριτανισμός κατέβασαν πάλι το επίπεδο της γυναίκας και αργότερα η Γαλλική Επανάσταση το1789 προσέδωσε στη γυναίκα ελευθερία,ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα.
19ος αιώνας -Βιομηχανική Επανάσταση
Αλλαγές όπως στην τεχνολογία, στην οικονομία και στην κοινωνία, οδήγησαν σε βαθιές αλλαγές και στη ζωή της γυναίκας.
Η παραγωγή μετατοπίζεται από το σπίτι στο εργοστάσιο.Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες, παιδιά έρχονται στις πόλεις στις φτωχογειτονιές για να βρουν δουλειά σε εργοστάσια και σε ορυχεία.Οι συνθήκες εργασίας είναι φρικτές με απεριόριστο ωράριο και δουλειά πραγματικά με ιδρώτα.
Πολύ σύντομα, γυναίκες με εξαιρετικές ικανότητες βρέθηκαν να
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου