Εισαγωγή ημερολογίου
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου, παραδοσιακό κόσμημα του Δοξάτου και 60 χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου. Ο Σύλλογος θεωρεί την παιδεία αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και γι’ αυτό αφιερώνει το ημερολόγιο σ’ αυτά τα δύο σημαντικά ιδρύματα του Δοξάτου που οι παλιότεροι με κόπο και πόνο ψυχής αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αφήνοντάς τα διαθήκη στις νεότερες γενιές.
Σε προηγούμενο ημερολόγιο παρουσιάστηκε η παιδεία του Δοξάτου σε παλαιότερες γενιές. Το 2009 θέλουμε να αναφέρουμε τις δράσεις- εκδηλώσεις όχι μόνο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, που με την υπομονή τους, τις γνώσεις τους, αλλά και την αυστηρότητά τους έμειναν στις μνήμες όλων μας. Οι σχολικές γιορτές , οι θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν σε Δημοτικά και Γυμνάσια και μας ευθύμησαν ή μας συγκίνησαν.
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές με τις όποιες σκανδαλιές των μαθητών, οι παραδοσιακές φωτογραφίες στην είσοδο του σχολείου, Δημοτικού ή Γυμνασίου, ζωντανεύουν μέσα από το φωτογραφικό υλικό που προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε.
Ελπίζουμε ότι με τις φωτογραφίες
και οι νεότεροι θα θυμηθούμε θα σχολιάσουμε, θα συγκρίνουμε με τα μαθητικά τα
χρόνια που δεν τα αλλάζουμε με τίποτα και για λίγο να μας ξανακάνουν παιδιά.
Ταξιδεύοντας στο διαδίκτυο
Ιστοσελίδες
Δήμου Δοξάτου: doxato.gr
Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου: doxato.info/
Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου:
isfd.gr
Γιάννη Παπαθεμελή
http://users.att.sch.gr/ipapath/
Blogs
doxatodramas.blogspot.com
NeaDoxatou.blogspot.com
ippikossyllogosDoxatou.blogspot.com
draminesdiadromes.blogspot.com
3
Ιεραρχών
Ημέρα των γραμμάτων και της Παιδείας.
Σεβασμό στο δάσκαλο.
Στο δάσκαλο που τόσα χρόνια αγωνίστηκε να διαπαιδαγωγήσει ψυχές, να δώσει
εφόδια για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά πρωταρχικά να βάλει στέρεες βάσεις
μαζί με τους γονείς για μια κοινωνία δίκαιη, δημιουργική, γεμάτη πρόοδο και
ειρήνη. Ο δάσκαλος "του χθες" αλλά και του σήμερα τιμήθηκε τη μέρα
των Τριών Ιεραρχών στη Δράμα. Εμπνέει πάντα με το ήθος του, την εργασία του, την
αγάπη προς τους νέους.
Συνταγές
Συνεχίζουμε ένα οδοιπορικό για να φτάσουμε όσο γίνεται κοντύτερα στην αυθεντικότητα των συνταγών της περιοχής μας.
Μέχρι τώρα, όπως είδατε τόσα χρόνια, μπήκαμε καλοδεχούμενοι σε σπίτια, πολλές νοικοκυρές, αλλά και νοικοκυραίοι μαγείρεψαν για μας, αλλά και όλη την Ελλάδα και ανακαλύψαμε ένα γευστικό πλούτο που συνδέεται άμεσα με όλες τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του χρόνου και του τόπου μας.
Ντόπιες συνταγές που έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια τα παλιά. Δυτικομακεδόνες, Ηπειρώτες, νησιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας μας έφεραν ξεχωριστές γεύσεις.
Οι Ηπειρώτες κυρίως επιδίδονται σε εργασίες που έχουν σχέση με τη μαγειρική. Γιαουρτάδικο και γαλακτοπωλείο διατηρούσε ο Αντωνάρας
Ζαχαροπλαστείο ο Ηπειρώτης
Γιαννούσης.
Σημαντικό ρόλο στο γευστικό πλούτο του τόπου μας έπαιξε και ο ερχομός των προσφύγων στις αρχές του 20ου αιώνα . Πήραν κι έδωσαν ιδέες και συνταγές αντάλλαξαν μυρωδικά και μπαχαρικά. Και γευτήκαμε εν τέλει τις πλούσιες και ιδιαίτερες γεύσεις που έφεραν κυρίως οι νύφες του Δοξάτου μαζί με τα προικιά τους.
Ένα οδοιπορικό, ένα ταξίδι όχι μόνο στις συνταγές αλλά και στην ιστορία, στις παραδόσεις, τα έθιμα, στις γιορτές και στα πανηγύρια.
Ανατρέχει κανείς και θυμάται τις αναμνήσεις του Ηλία του Τσιτσιμπάση για φαγητά της κατοχής. Ο παραδοσιακός χαλβάς μετά το παστάλι του καπνού. Ο τζιγεροσαρμάς το Πάσχα.
Σε μια εποχή που η διατροφική παράδοση περιφρονείται σαν κάτι άχρηστο για τις σύγχρονες ανάγκες μας και η πλειοψηφία των νέων τρέφεται με φαστφουντ, η επιστροφή στην παράδοση του σπιτικού φαγητού και η άρνηση στην ευκολία της συσκευασμένης τροφής αποτελεί ένα είδος πολιτισμικής επανάστασης που προτείνει μια καινούρια αρχή.
Μαζί θα ανακαλύψουμε ακόμη την ιστορία της καθημερινότητας, Της περιπέτειας των υλικών, το αλισβερίσι των προϊόντων.
Τα εργαλεία και τα μαγειρικά σκεύη.
Τί είναι το φανάρι. Αποθηκευτικό ντουλάπι, κρεμαστό, με τη σίτα στο πλάι για να παίρνουν αέρα τα φαγητά.
Η γη, οι μετακινήσεις, οι εμπορικές συναλλαγές, οι θρησκευτικές τελετουργίες, η θάλασσα, ακόμη η φτώχια και η αφθονία , προσδιόρισαν τις διατροφικές μας συνήθειες που βασίστηκαν πρώτα στη μνήμη και στη χρήση των εγχώριων αγαθών, ενώ πλουτίστηκαν με τα εισαγόμενα των γειτονικών τόπων,
Οι μετανάστες μας βέβαια μαζί με τις οικοσκευές τους έφεραν από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή κουζίνα.
Αξίζει πραγματικά σήμερα να ρωτήσει και τους οικονομικούς πρόσφυγες για συνταγές της πατρίδας τους. Πέρα από την ποικιλία και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το φαγητό φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους.
Συνήθειες, προλήψεις με τις μυρωδιές του φαγητού.
Η εγκράτεια και η νηστεία στις θρησκευτικές μας παραδόσεις για λόγους εγκράτειας, άσκησης, αλλά και αποτοξίνωσης και υγείας, κυρίως όμως για λόγους φιλανθρωπίας αφού με το περίσσευμα θα χορτάσουν οι φτωχοί και οι πεινασμένοι.
Περιμένουμε λοιπόν την πρόσκλησή σας για καταγραφή
Θεατρική ομάδα Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Δράμας
Φέτος συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από την ίδρυση της θεατρικής ομάδας δασκάλων και νηπιαγωγών. Οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι στα παιδιά ίδρυσαν αυτή τη θεατρική ομάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν καλό παιδικό θέατρο, να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να πάρουν μηνύματα για το περιβάλλον, την φιλία, την αγάπη, το σεβασμό και άλλες αξίες. Έργα που παρουσιάστηκαν από τη θεατρική ομάδα ήταν: Οδυσσεβάχ, η Ελίζα, οι περιπέτειες του Βαρώνου Μυγχάουζεν, ο Ορφέας και η Ευρυδίκη σε σκηνοθεσία της κ. Ανθής Σγούρου και της κ. Άννας Γούσδη. Σε όλα αυτά τα έργα συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από το Δοξάτο όπως: Πιπίτσα Σαραπάρη, Νόνη Μπαχτσεβάνη, ο Θόδωρος Πέννας και ο Σταύρος Τσιβελεκίδης που αποτέλεσαν και τον πρώτο πυρήνα της θεατρικής ομάδας. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα περίπου πέντε ετών, η θεατρική ομάδα ανέστειλε τις παραστάσεις λόγω απώλειας συναδέλφου που συμμετείχε στην ομάδα. Πριν από δύο χρόνια όμως ανασυστάθηκε με νέα σύνθεση, στην οποία συμμετέχουν παλιοί και νέοι συνάδελφοι. Έτσι πέρυσι παρουσιάστηκε το έργο Μαzίας ο Α΄, ενώ φέτος παρουσιάζεται το έργο «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο, σε σκηνοθεσία των Σαββατούλας Παπαδοπούλου και Σταύρου Τσιβελεκίδη. Σ’ αυτά τα έργα εκτός των άλλων συμμετέχουν από το Δοξάτο οι: Τιτίκα Ζυρνόβαλη, ο Θόδωρος Πέννας, ο Χρήστος Αλεξιάδης και ο Τσιβελεκίδης Σταύρος. Ο κόσμος της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παραστάσεις αυτές. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ο ενθουσιασμός του κοινού δικαίωσε τους κόπους και τις θυσίες της ομάδας.
Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια των παιδιών του Κατηχητικού του Δοξάτου με την καθοδήγηση του εφημέριου μας παπά- Γιάννη και του κ. Κυριάκου Τοπαρλάκη να ανεβάσουν κάποια θεατρικά έργα, στο τέλος της χρονιάς, με την επιμέλεια του Τσιβελεκίδη Σταύρου. Ανέβηκαν δύο παραστάσεις: Ο μπαρμπα- Πανόφ και ο Πλούτος του Αριστοφάνη. Μετά από προσωρινή παύση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ευελπιστούμε για τη συνέχεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για μια προσπάθεια που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Από την εφημερίδα συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές της φετινής
παράστασης και προτείνουμε να συγκεντρωθεί εποπτικό , φωτογραφικό υλικό από όλες τις δουλειές όχι μόνο αυτής
της ομάδας, αλλά και όλων των άλλων θεατρικών ομάδων για μια καταγραφή
πολιτισμού αλλά και τιμής στους συντοπίτες μας που μας κάνουν περήφανους.
Θυμίζουμε ότι η θεατρική ομάδα των νέων του Δοξάτου συνεχίζει με τον
Γιάννη Πανώριο και δίνει ωραίες δουλειές. Στο θέατρο ακόμη θέλουμε να
αναφέρουμε και τη δουλειά της Καλλιόπης Χατζοπούλου για σκηνικά σε παιδικό
θέατρο
Πρόσκληση
Από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας
Εκπ/σης Ν. Δράμας ανακοινώνεται ότι διοργανώνεται με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 ομιλία του
κ. Ιωάννη Δαγκλή, PhD
Διευθυντή Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης Εθνικού
Αστεροσκοπείου Αθηνών
στις 6 Μαρτίου Παρασκευή και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας με θέμα:
"Η Σχέση του Ήλιου με τους πλανήτες και η
σημασία αυτής της σχέσης για τον άνθρωπο, σήμερα και στο μέλλον".
Ιδιαίτερη πρόσκληση στους φίλους και συμμαθητές
του απόφοιτους του 1979 Γυμνασίου Κυργίων και 1982 Λυκείου Δοξάτου καθώς και
στους καθηγητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου